FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel u Japanu - cilj posjeta jačanje gospodarskih odnosa

Autor: Nenad Kreizer

BERLIN, 4. veljače 2019. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Japanu, gdje će se susresti s japanskim premijerom Shinzoom Abeom i japanskim carem Akihitom, a cilj posjeta je intenziviranje gospodarskih odnosa nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana.
 

„Sporazum je u ovim vremenima važna poruka svijetu. Mi ovom sporazumu pridajemo veliku pozornost i sada ga trebamo ispuniti sadržajima“, rekla je njemačka kancelarka uoči leta u Tokio. 
 
Merkel je naglasila da se Njemačka i Japan zalažu za „poredak temeljen na pravilima“. Merkel je istaknula kako 450 njemačkih poduzeća aktivno djeluje u Japanu posebice ukazavši na činjenicu da se u njezinoj pratnji nalazi veliko gospodarsko izaslanstvo.
 
„Mi ne počinjemo od nule, naši odnosi su stabilni“, rekla je Merkel. 
 
I Abe je istaknuo važnost sporazuma između EU-a i Japana, posebice u nemirnim trenucima protekcionizma i nestabilnosti. 
 
„Velika Britanija polako izlazi iz EU-a, a uloga Njemačke u svijetu je sve važnija“, rekao je Abe.
 
Merkel i Abe će razgovarati i o samitu G20, koji se u lipnju održava u Osaki, a bit će riječi i o aktualnim političkim globalnim temama poput situacije u Venezueli i izlaska SAD-a i Rusije iz ugovora o ograničenju broja raketa srednjeg dometa. 
 
U utorak će njemačku kancelarku primiti i japanski car Akihito i prijestolonasljednik Naruhito, koji bi početkom svibnja na japanskom tronu trebao zamijeniti svog oca. 
 

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙