FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen prvi natječaj iz nove vinske omotnice vrijedan 260 tisuća eura

Autor: Mario Mrazović

ZAGREB, 31. siječnja 2019. (Hina) - Objavljen je prvi natječaj iz nove "vinske omotnice", Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., a odnosi se na mjeru "Informiranje u državama članicama", za koju je u ovoj godini predviđeno 260 tisuća eura, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici mjere mogu biti stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

Rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je kraj veljače ove godine.

Razina potpore iznosi do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU u iznosu do 50 posto i na razinu državne potpore proračuna RH u iznosu do 30 posto.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 100 tisuća eura, a dozvoljeni troškovi odnose se na sudjelovanje u informativnim kampanjama, kao i događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju, zatim za oglašavanje u medijima na tržištu država članica, za izradu i distribuciju informativnih materijala za ta tržišta, te naposljetku na administrativne troškove i troškove osoblja. 

"Ovo je prvi natječaj iz nove Vinske omotnice koju smo kreirali zajedno s vinarima i strukom prateći stvarne potrebe naših vinogradara i vinara, koji su izrazili potrebu za jačom prezentacijom naših vina upravo na zajedničkom EU tržištu i mi smo uveli mjeru kojom im sufinanciramo upravo te aktivnosti“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tolušić poručuje da je cilj pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište, uz maksimalno smanjenje opterećenja i administrativnih barijera koje su ih do sada ograničavale u poslovanju.

"Zato smo pripremili novi Zakon o vinu o koji će se uskoro naći u Saboru, a kojim decentraliziramo ocjenjivanja vina, uvodimo veću kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju od 33 posto u odnosu na postojeće propise. Ukidamo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet i evidencijske markice te uspostavljamo četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska", ističe Tolušić.

 

 

(Hina) xmm yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙