FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječaj za promociju zaštićenih i ekoloških proizvoda vrijedan 10,7 milijuna kuna

Autor: Nevenka Brčić

ZAGREB, 11. siječnja 2019. (Hina) - Natječaj za potpore za promociju zaštićenih i ekoloških proizvoda otvoren je do kraja siječnja, a potpore iznose 10,7 milijuna kuna, objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede. 

Riječ je o natječaju iz mjere 3 "Programi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu", za tip operacije 3.2.1. "Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja", a otvoren je do 31. siječnja 2019. do 12 sati.

"Svrha natječaja je sufinanciranje troškova za provođenje aktivnosti predviđenih Planom informiranja i promoviranja, a u cilju promocije proizvoda zaštićenih kao oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla te proizvoda iz sustava ekološke proizvodnje, ističući njihovu posebnu kvalitetu i potičući potrošače na njihovu kupovinu", navodi se u priopćenju.      

Javna potpora iznosi ukupno 10,7 milijuna kuna.

Potpora se odobrava na razdoblje do pet godina u maksimalnom iznosu do 100.000 eura, odnosno maksimalno do 30.000 eura godišnje u protuvrijednosti u kunama, a intenzitet javne potpore iznosi do 70 posto od ukupnih prihvatljivih troškova.

Potencijalni korisnici su skupine proizvođača, bez obzira na pravni oblik, sastavljene uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda, a koji sudjeluju u sustavima kvalitete (ZOI - Zaštićena oznaka izvornosti, ZOZP - Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla te ZTS - Zajamčeno tradicionalni specijalitet), udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača čiji su članovi proizvođači uključeni u ekološku proizvodnju u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Također ističu da ekološka proizvodnja u Hrvatskoj bilježi uzlazni trend rasta - trenutačno je 4565 poljoprivrednika u sustavu ekološke proizvodnje na više od 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je rast od 23 posto u odnosu prema 2016. godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe da Hrvatska snažno brendira mnoge autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode, a Ministarstvo poljoprivrede aktivno podupire sve udruge proizvođača koje žele dobiti neku od triju oznaka kvalitete.

"Do sada je Hrvatska takvu vrstu zaštite na razini Europske unije osigurala za 20 proizvoda, a još devet ih je u postupku registracije oznake na EU razini. Zaštitom hrvatskih autohtonih proizvoda dajemo dodanu vrijednost našim vrhunskim domaćim proizvodima koji su jedinstveni u svijetu, a potrošačima jamčimo iznimnu kvalitetu i originalan način njihove pripreme", izjavio je ministar Tolušić pozivajući proizvođače da iskoriste i ovaj natječaj.

 

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙