FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva na nove, "slobodne" izbore u Venezueli

Autor: Vera Radić

BRUXELLES, 8. siječnja 2019. (Hina/AFP) - Europska unija je u utorak ponovo pozvala na "slobodne i poštene" izbore u Venezueli, dva dana prije početka drugog šestogodišnjeg mandata predsjednika Nicolasa Madura.

"Mislimo da predsjednički izbori (u 2018.) nisu bili ni slobodni ni vjerodostojni. EU traži nove, slobodne i poštene izbore", rekla je novinarima glasnogovornica europske diplomacije Maja Kocijančič.

Maduro u četvrtak počinje drugi šestogodišnji mandat u Venezueli pod sumnjom u nezakonitost koja nagovješćuje veliku međunarodnu izolaciju zemlje koju je zahvatila najgora gospodarska kriza u novijoj povijesti.

Glasnogovornica je opetovala stajalište EU-a koji je uveo sankcije 18 venezuelskih dužnosnika zbog pogoršanja stanja demokracije u toj zemlji, ocijenivši da je "mirno političko i demokratsko rješenje jedini način" izlaska iz krize u kojoj se zemlja našla.

Maduro će prisegnuti pred Vrhovnim izbornim sudom (TSJ) a ne u parlamentu, gdje oporba jedino ima većinu, nakon pobjede na izborima održanim 20. svibnja kojih rezultate osporavaju oporba, Europska unija, Sjedinjene Države, Kanada i dvanaest zemalja Latinske Amerike.

 Osim Meksika, dvanaest latinoameričkih zemalja i Kanada, članice Limske skupine, pozvale su 4. siječnja socijalističkog predsjednika da se odrekne drugog mandata i preda vlast parlamentu. Caracas je to ocijenio poticanjem na državni udar.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙