FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački arhitekti ponovno laureati međunarodne nagrade "Ranko Radović"

Autor: Damir Margetić

ZAGREB, 27. prosinca 2018. (Hina) - Autorima nedavno objavljene znanstvene monografije "Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj – osmanska i suvremena baština" Zlatku Karaču i Alenu Žuniću na međunarodnom je natječaju dodijeljena nagrada "Ranko Radović" za najbolje djelo u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu za 2018. godinu, priopćeno je u četvrtak s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Knjiga je nastala u okviru znanstvenog projekta HERU, izdana je u sunakladništvu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UPI-2M Plus, a oblikovao ju je dizajner Nedjeljko Špoljar.

Uz arhitekte iz država s područja bivše Jugoslavije, natječaj je otvoren i za realizacije, multimedijske projekte te publikacije o arhitekturi iz brojnih zemalja u kojima je Ranko Radović djelovao kao sveučilišni profesor, poput Japana, Finske, Francuske i dr.

Nagradu su 2006. utemeljili ULUPUDS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Urbanistički zavod Beograda, Inženjerska komora i dr.

Proglašenje laureata i dodjela nagrade, uz izložbu svih radova, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije održano je u Beogradu 21. prosinca. Predsjednik Odbora nagrade "Ranko Radović" ove je godine bio ugledni beogradski arhitekt akademik Branislav Mitrović.

Zlatko Karač i Alen Žunić istu nagradu osvojili su i 2016. u autorskom timu monografije KINCL, kada su u kategoriji kritičko-teorijskih djela prvi put bili nagrađeni autori iz Hrvatske, podsjeća se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙