FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pokrenuo postupak pred WTO-om zbog kineske obveze transfera tehnologije

Autor: Magdalena Linde

BRUXELLES, 20. prosinca 2018. (Hina/dpa) - Europska unija službeno je u četvrtak pokrenula postupak rješavanja spora s Kinom pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog kontroverznih propisa koji obvezuju strane kompanije na transfer osjetljivih tehnologija.

Obveza transfera tehnologije ljuti brojne kineske trgovinske partnere a inozemne su je kompanije prisiljene poštivati kako bi mogle poslovati u azijskom divu.

SAD je obvzu izdvojio među uzrocima aktualnih trgovinskih prijepora s Pekingom.

EU je danas zatražio konzultacije s Kinom pred WTO-om, što je prvi službeni korak u pokretanju postupka rješavanja spora.

„Ne možemo tolerirati da kompanije iz EU-a moraju ustupiti svoju vrijednu tehnologiju kako bi im se dopustilo investiranje u Kini”, rekla je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Istaknula je da je takva praksa suprotna obvezama koje je Peking preuzeo pristupom WTO-u.

Ona predstavlja „veliki problem” za europske kompanije koje posluju u Kini, dodala je europska dužnosnica.

Prigovori EU-a posebno su fokusirani na kineske zakone koji reguliraju zajednička ulaganja, te ulaganja u električna vozila i u sektor biotehnologije, priopćili su iz Komisije.

Ti zakoni „prisiljavaju ili potiču europske kompanije da tehnologiju prenose na projekte uspostavljene u suradnji s kineskim partnerima kako bi ishodile obvezne administrativne dozvole kineskih vlasti”, tvrde u EK.

Kompanije također moraju u Kini provoditi aktivnosti istraživanja i razvoja, stoji u priopćenju.

Pristupom WTO-u Kina se obvezala da neće nametati takve zahtjeve i da će kompanijama jamčiti slobodu u sklapanju ugovora, naročito u kontekstu ulaganja i transfera tehnologije, podsjećaju iz Bruxellesa.

To znači da Peking krši svoje pravne obveze, dodaju.

 

(Hina) xlm ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙