FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj poljoprivredi nužna digitalizacija - konferencija

Autor: Davor Verković

ZAGREB, 11. prosinca 2018. (Hina) - Digitalizacija je nužnost koja čeka hrvatsku poljoprivredu da bi postigla konkurentniju, samodostatnu i održivu proizvodnju koja ide u korak s vremenom, rekao je u utorak pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić tijekom konferencije "Digitalna poljoprivreda".

Taj je skup održan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i agencije Apriori World, a sufinanciran je sredstvima iz mjere za tehničku pomoć Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ivančić je ocijenio da bi nadogradnjom tradicionalne poljoprivrede s tehnološkim inovacijama, uz potporu struke i razvojnih politika, logičan slijed bio rast i razvoj domaćih poljoprivrednih gospodarstava.

"Ministarstvo poljoprivrede nastavit će doprinositi tim zajedničkim ciljevima", rekao je pomoćnik ministra.

Dekan Agronomskog fakulteta Zvonimir Grgić kazao je kako taj fakultet pokušava pripremiti hrvatsku poljoprivredu i agronomske stručnjake za razumijevanje, primjenu i unaprjeđenje digitalne poljoprivrede, dok predsjednik Organizacijskog odbora skupa Danijel Koletić smatra da će digitalna pismenost u poljoprivredi, zbog tehnološkog razvoja i napretka, predstavljati  jedan od izazova opstanka.

"Neke države to su odavna prepoznale, a neke se s tim novitetima tek upoznaju. Nove generacije mladih poljoprivrednika spremne su na nova povezivanja i nova znanja, a domaći stručnjaci u IT industriji već su dali neka rješenja koja pružaju potporu poljoprivredi i time štede vrijeme i novac", istaknuo je Koletić.

Konferencija je okupila poljoprivrednike, digitalne stručnjake, članove Odbora za praćenje programa ruralnog razvoja, korisnike mjera ruralnog razvoja te studente agronomije i srodnih disciplina.

(Hina) xdver yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙