FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca slobodan ulaz u Centar Beli na Cresu

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 10. prosinca 2018. (Hina) - Na Međunarodni dan planina u utorak, 11. prosinca građanima će biti omogućen slobodan ulaz u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu.

  Javna ustanova Priroda u ponedjeljak je priopćila kako će posjetitelji će u Centru Beli moći doznati mnogo zanimljivih činjenica o vlažnim staništima, bjeloglavim supovima, ali i životinjama koje proučava udruga Hyla -  vodozemcima i gmazovima. Naglasak je na životinjama koje žive u brdskim i planinskim predjelima Primorsko-goranske županije - razne vrste vodenjaka, žaba, kornjača, guštera i zmija.

 Posjetitelje žele upoznati s ljepotom vlažnih staništa te njihovom važnošću u očuvanju biološke raznolikosti na otocima.

U zadnjih sto godina nestalo više od polovine vlažnih staništa na Sredozemlju

 Izložba služi i kao upozorenje. Naime, u proteklih stotinu godina nestalo je više od polovine vlažnih staništa na Sredozemlju, a najugroženija su ona na otocima, a upravo su ta mjesta žarišta biološke raznolikosti.

 O njihovu opstanku ovisi bogat biljni i životinjski svijet, a najugroženije su vodene biljke i životinje te vodozemci. Iz Prirode ističu i kako krške lokve nemaju samo biološku vrijednost, već su i dio kulturne baštine.

 "Život ljudi na surovom, krškom terenu kvarnerskih otoka koji se nazivaju i uronjenim planinama, od pamtivijeka je bio vezan uz akumulacije pitke vode. Zato su lokve nekada bile pažljivo čišćene i održavane, a danas su napuštene te prepuštene polaganom nestanku", upozoravaju u toj Javnoj ustanovi.

 Izložba "Vodeni biseri jadranskih otoka" nastala je u sklopu projekta KARST - The Dinaric Arc Karst Biodiversity Conservation Programme, koji financira švicarska fondacija MAVA, a provodi Udruga Hyla.

 Međunarodni dan planina proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2003. godine, 11. prosinca, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

 "Planine su važne!" krilatica je ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina, čijem se obilježavanju u utorak, 11. prosinca, priključuje i Javna ustanova Priroda. U Centru je trenutno postavljena izložba udruge Hyla pod nazivom "Vodeni biseri jadranskih otoka".

(Hina) pp/xbma ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙