FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković: otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom izgledno nakon EU izbora, čvrsta podrška Zagreba

Autor: Vesna Klanac

ZAGREB, 4. prosinca 2018. (Hina) - Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je, nakon susreta s albanskim kolegom Edijem Ramom, kazao da postoje izgledi da se pregovori Albanije o pristupanju Europskoj uniji otvore nakon europskih izbora te da će Hrvatska čvrsto stajati uz Tiranu u tom procesu. 

"Naše je uvjerenje da će, nakon što prođu europski izbori, biti postignut konsenzus i za formalno otvaranje pregovora o pristupanju, a Hrvatska će taj proces s Albanijom vrlo čvrsto podržati", rekao je Plenković nakon bilateralnog susreta s Ramom u okviru summita Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Kazao je da je tijekom današnjeg susreta hrvatska strana još jednom izrazila snažnu podršku Albaniji u njezinim ambicijama da postane članica Europske unije, prije svega da se sada nakon što se odvija proces analitičkog ispitivanja albanskog zakonodavstva krene i s formalnim pregovorima o pristupanju.

"U tom procesu će Hrvatska nastaviti snažno podržavati naše prijatelje i u okviru Vijeća EU-a i nastojati da dinamika tog procesa bude sukladna ispunjenju kriterija i zaslugama koje Albanija individualno ostvaruje", dodao je Plenković. Izrazio je spremnost da Hrvatska "prenese znanje i iskustvo koje hrvatski stručnjaci imaju".

Istaknuo je da je sada ključno za Albaniju i Makedoniju da se započne s međuvladinom konferencijom i otvore pregovori.

Prema njegovim riječima, zaključci iz lipnja su takvog sadržaja da su ovu godinu učinili godinom kada Albanija, ali i Makedonija, prolaze kroz proces upoznavanja s pravnom stečevinom EU-a.

Premijer Rama je kazao da Albanija i Hrvatska imaju tradicionalno dobre odnose, ali da oni od osamostaljenja Hrvatske stalno jačaju.

"Zahvaljujem se Hrvatskoj na bezrezervnoj potpori Albaniji, ali i kada je u pitanju priznavanje Kosova i naše članstvo u NATO-u", rekao je Rama.

Premijer Rama u svom je obraćanju novinarima u više navrata isticao odlične odnose dviju zemalja, istaknuvši da je "od početka rađanja Hrvatske Abanija uvijek bila uz svog prijatelja i da je Hrvatska uvijek bila uz Albaniju".

Kazao je također da danas potpisana Izjava o strateškom partnerstvu između dviju zemalja daje novi poticaj albansko-hrvatskim odnosima.

"Govorili smo i o daljnjem razvoju gospodarskih odnosa i dogovorili smo da sljedeće godine organiziramo jedan gospodarski forum", rekao je Rama.

Plenković se također osvrnuo na Izjavu o strateškom partnerstvu koja "još više jača okvir naše suradnje" i izrazio uvjerenje da će unaprijediti trgovinsku razmjenu koja sada iznosi više od 60 milijuna eura.

"Mi želimo da se naša suradnja odvija u okviru različitih trilateralnih i kvadrilateralnih formata na području jugoistočne Europe, osobito kada je riječ o jadransko-jonskom koridoru pa i Jadransko-jonskom plinovodu kao jednom projektu koji je zanimljiv za obje zemlje", istaknuo je Plenković. 

U tom pogledu, nastavio je šef hrvatske vlade, "očekujem da ćemo nastaviti s našim susretima i poticati suradnju među gospodarskim subjektima".

Premijer Plenković nije na konferenciji zaboravio spomenuti i albansku manjinu i kazao da Hrvatska "visoko cijeni sve ono što albanska manjina pridonosi hrvatskom društvu".

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa između Srbije i Kosova te optužbi Beograda o pokušaju stvaranja Velike Albanije, Rama je podsjetio da je Srbija prekršila ugovor o CEFTA-i, da se Kosovo žalilo ali nije bilo reakcija s druge strane.

Priznao je pritom da je povećanje carina od 100 posto na proizvode iz Srbije "nenormalno, ali da je i situacija nenormalna". 

"U normalnim uvjetima bi to bio problem", kazao je Rama.

Za optužbe o Velikoj Albaniji je kazao da se uvijek javljaju kada albanska strana na Kosovu "s pravom nešto traži i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa".

Premijer Plenković je rekao da Hrvatska želi dobre odnose sa svima, i Albanijom, Kosovom i Srbijom.

"Želimo da se odnosi normaliziraju i stabiliziraju i o tome je danas govorio i povjerenik za proširenje Johannes Hahn", rekao je Plenković.

Rama je također, kao bivši košarkaš, u Zagrebu posjetio Muzej Dražena Petrovića i istaknuo da je Albanija uvijek navijala za Hrvatsku pa tako i tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Susret Rame i Plenkovića bio je zadnji u nizu bilateralnih susreta tijekom summita SEI-a. Hrvatska je time okončala predsjedanje tom inicijativom uspostavljenom prije skoro 30 godina. Sljedeće godine SEI-jem će predsjedati Italija. 

 

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙