FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRFF: Premijerom filma "Na vodi" Gorana Devića počelo 16. izdanje festivala

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 2. prosinca 2018. (Hina) - Premijernom projekcijom dokumentarnog filma "Na vodi" redatelja Gorana Devića, kojim se još jednom bavi osobitostima svog rodnog Siska, u nedjelju navečer u zagrebačkom kinu Europa otvoren je Human Rights Film Festival (HRFF), koji se tematikom ljudskih prava ne bavi samo prikazujući filmove, nego i kroz teorijski dio, a uz detekciju najvećih problema, pokušava predložiti i rješenja za njih.

Petar Milat, direktor Human Rights Film Festivala, je rekao kako festival ove godine ima najviše filmova i popratnih programa u odnosu na posljednjih desetak godina, pa iako spada u srednje velike filmske festivale posjetiteljima neće biti moguće popratit sve ponuđeno.

Prikazat će se više od 40 angažiranih i umjetničkih dokumentarnih i igranih filmova, a tematski okvir je “Pobunjena želja" što, kaže Milat, s jedne strane zvuči lirski, a s druge vrlo apstraktno.  Njome se reagira na razne pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, a upućuje na pitanje redefinicije roda i imigranata, kao umjetničko i intelektualno, te osobito političko pitanje kao instrument za mobilizaciju.

Po Milatovim riječima, bauk pitanja što je to rod, kao i bauk tamnoputih, mladih Arapa bijeloj, kršćanskoj Europi služe da mobiliziraju konzervativce, a dvije teme omeđuju dva grada - Istanbul s Istanbulskom konvencijom i Marakeš s Marakeškim kompaktom.

Niz premijera dokumentaraca i festivalski uspješni igrani filmovi

Film "Na vodi" Gorana Devića, prateći rijeku koja protiče centrom Siska, portretira nekadašnji industrijski grad na tri rijeke oštećen tranzicijom i nedavnom prošlošću. Žiri nedavno održanog filmskog festivala u Leipzigu dodijelio je tom filmu posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”.

Na večeri otvorenja premijerno se prikazuje i novi film Jean-Luc Godarda “Kaleidoskop”. Riječ je o eksperimentalnom djelu slavnog francuskog redatelja, nagrađenom posebnom Zlatnom palmom na ovogodišnjem Canneskom filmskom festivalu- Tim kolažnim esejom o stanju svijeta danas autor nastavlja svoje ontološko istraživanje povijesti pokretne slike.

Uz Devićev film premijeru će na festivalu imati još nekoliko dokumentaraca - Želimira Žilnika (“Najljepša zemlja na svijetu”), Sergeja Loznice (“Dan pobjede”), Jane Magnusson (“Bergman – godina života”), Claudea Lanzmana (“Četiri sestre”), Corneliua Porumboiua (“Beskrajni nogomet”), Marie Auguste Ramos (“Proces”).

Prikazat će se i pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie “Ne diraj!” kojim nekonvencionalno istražuje intimnost i odbija svrstavanje u jedan žanr, te novi film Damira Čučića “Ljetnikovac” smješten na granici igrane i dokumentarne forme.

Tu su i dva predstavnika tzv. “slow cinema” struje, libanonski “Yara” Abbasa Fahdela i “Prekasno da umreš mlad” dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor.

Iz programa regionalnih autora se izdvaja film crnogorskog redatelja Ivana Salatića “Ti imaš noć” o propadanju stanovnika malog obalnog mjesta nakon što se zatvorilo brodogradilište u kojem su svi radili.

Popratni program: Predavanja, čitanja, promocije, okrugli stolovi

Festivalski popratni program održava se u Dvorani Müller Kina Europa, s projekcijama filmova, čitanjima i predstavljanjima knjiga, tribinama i okruglim stolovima, na temu prostitucije i trgovanja ženama, cenzure sadržaja na društvenim mrežama, reproduktivnim pravima, stanju obiteljskih prava LGBT osoba, kao i o akciji “Prekinimo šutnju” u sklopu koje žene već mjesecima dijele svoja negativna iskustva iz rađaonica diljem Hrvatske i regije.

Važan dio popratnog programa je Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb), na kojoj HRFF u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku predstavlja književnost zemalja Magreba.

Hrvatskoj publici prvi put će se predstaviti ruska aktivističko-umjetnička skupina Pussy Riot, s dva nastupa 3. prosinca. Prvotno se trebao održati jedan nastup, koji je brzo rasprodan pa je za istu večer dodan još jedan, kasniji termin u kinu Tuškanac.

Ovogodišnje izdanje festivala u zagrebačkim kinima Tuškanac i Europa se održava od 2. do 9. prosinca, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.  

Zagrebački dio festivala održat će se još u multimedijalom klubu MAMA Zagreb, Klubu Močvara, Booksi, Galeriji Nova, Centru za integraciju izbjeglica Dubrava, Klasičnoj Gimnaziji Zagreb, Medijateci francuskog instituta.

Ulaz na projekcije i programe festivala, osim nastupa Pussy Riot, je slobodan.

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙