FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za opremu za video-posjete djece zatvorenicima osigurano 640.000 kuna

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 28. studenoga 2018. (Hina) - Sporazumom o suradnji u zaštiti i unaprjeđenju prava djece zatvorenika, kojih prema nekim procjenama u Hrvatskoj ima oko 12.300, osigurano je 640.000 kuna za informatičku opremu pomoću koje će se omogućiti video-posjete djece hrvatskim zatvorenicima, priopćeno je u srijedu iz Ureda UNICEF-a.

Sporazum, kojim bi se djeci zatvorenika trebalo omogućiti primjereno održavanje kontakta s roditeljima, potpisali su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

UNICEF je za projekt osigurao 640.000 kuna, a do kraja 2019. godine planirano je opremanje 13 kaznionica i zatvora sa 17 kompleta informatičke opreme, kako bi se omogućile video-posjete djece zatvorenicima, navodi se u priopćenju.

Video- posjete će se eksperimentalno početi koristiti u Kaznionici u Lepoglavi, a u sedam kaznenih tijela u Hrvatskoj dodatno će se urediti prostorije za dječje posjete, koje će u budućnosti biti opremljene i didaktičkim igračkama te namještajem.

Bošnjaković je naglasio da boravak u zatvoru ne predstavlja teškoće i izazove samo osobama lišenima slobode, već se posljedice izdržavanja zatvorskih kazni vrlo često reflektiraju i na članove njihovih obitelji. 

"Intenziviranje suradnje s UNICEF-om radi pružanja podrške zatvorskom sustavu u zaštiti i unaprjeđenju prava djece još je jedan korak za uspješno provođenje mjera inicijalno definiranih Godišnjim planom aktivnosti Vlade i Ureda UNICEF-a za 2018. i 2019. godinu", poručio je.

Iz UNICEF-a su izvijestili da u Hrvatskoj ima na tisuće djece odvojenih od jednoga ili oba roditelja, koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. "Djeca i njihovi roditelji trebaju podršku kako bi se lakše nosili s tim izazovom. Svako dijete ima jednako pravo na obiteljsku bliskost, koje mu ne možemo uskratiti", naglašava UNICEF.

Uz pomoć udruge Roda, kao provedbenog partnera programa, službenici zatvorskog sustava edukacijom će se dodatno senzibilizirati za prava djece zatvorenika. Uvide o važnosti redovita kontakta između roditelja zatvorenika i njihove djece pravosudni službenici imat će priliku dodatno ojačati razmjenom iskustava s kolegama iz drugih zemalja, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙