FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Times: Ako se ne postigne dogovor EU želi carinske kontrole u Irskom moru

Autor: Sanja Pucak

LONDON, 9. studenoga 2018. (Hina/Reuters) - U slučaju nepostizanja dogovora o brexitu Europska unija želi uspostavu carinskih kontrola u Irskome moru između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, proizlazi iz pisma premijerke Theresa May koje je vidio londonski Times.

Prema Timesu May je to napisala maloj sjevernoirskoj stranci o kojoj ovisi njezina većina u parlamentu, navodeći da EU još ustrajava na rezervnom rješenju koje bi osiguralo da se u toj britanskoj pokrajini primjenjuju isti propisi kao u Irskoj i tako izbjegne čvrsta granica.

U pismu May je napisala da nikad ne bi pristala na to da odvajanje Sjeverne Irske od Velike Britanije stupi na snagu.

Times navodi da je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) to protumačila kao suglasnost britanske premijerke da se ta odredba ukjluči u pravno obvezujući sporazum.

Arlene Foster, šefica DUP-a, kazala je da je pismo Therese May razlog za "zvona uzbune za one koji cijene integritet naše dragocjene unije i za one koji žele brexit za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo".

Sjevernoirski DUP odgovorio je pismom May poručivši da neće poduprijeti nijedno rješenje kojim Sjeverna Irska ostaje odvojena od ostatka Ujedinenog Kraljevstva.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙