FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokumentarac "Na vodi" Gorana Devića nagrađen u Leipzigu

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 5. studenoga 2018. (Hina) - Dugometražni dokumentarni film "Na vodi" redatelja i scenarista Gorana Devića dobio je posebno priznanje žirija nedavno završenog, 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu, u natjecateljskoj sekciji Međunarodnog dugometražnog dokumentarnog filma.

"Posebno priznanje odlučili smo dati filmu koji nas je dirnuo jer na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata. Htjeli bismo zahvaliti redatelju i protagonistima na rijeci što su nas podsjetili da ni u jednom ratu nema pobjednika te da se, nakon svega, treba nastaviti sa životom", stoji u obrazloženju festivala, koji se održao od 29. listopada do 4. studenog.

Devićev film nagradio je međunarodni žiri u kojem su bili Mika Kaurismäki, Dora Bouchoucha i Laimonas Briedi.

Hrvatski film, nastao u produkciji kuće Petnaesta umjetnost te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, u Leipzigu je imao svjetsku premijeru.

Na tom je prestižnom festivalu prikazano još šest hrvatskih filmova - "Srbenka" Nebojše Slijepčevića i "Lijek" Ane Opalić kao dio međunarodnog programa, te koprodukcije "Dani ludila" Damiana Nenadića, "IKEA za YU" Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić. "Chris the Swiss" Anje Kofmel.

Prikazan je i film "Kolač" Daniela Šuljića iz 1997. godine, u sekciji posvećenoj maštovitim animiranim filmovima koje govore o ljudima, životu i smrti.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu prikazano je 306 dokumentarnih i animiranih filmova.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙