FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZFF: Junaci na prekretnicama kao poveznica filmova glavnog programa

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 30. listopada 2018. (Hina) - Više od trideset filmova iz cijelog svijeta natječe se ove godine za Zlatna kolica Zagreb Film Festivala (ZFF), što će se održati od 11. do 18. studenog na više lokacija, a ono što ih povezuje, bez obzira odakle dolaze, likovi su koji na svojim životnim prekretnicama postaju neokrunjeni junaci.

"Zajednički nazivnik filmova u selekciji objedinjen je u jednoj rečenici - junaci na prekretnici, fokus im je na malim ljudima koji traže izlaz iz određenih prilika", rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić, u utorak na konferenciji za novinare.

"Ponovno putujemo, od Tajlanda i Tunisa do Europe i Perua, a imamo i filmove koji se bave, uvjetno rečeno, ženskim problemima poput emancipacije", dodao je Matić.

Iz Glavnog programa, koji donosi 12 novih autora i njihove prve ili druge uratke, Matić je izdvojio neke od naslova koji kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama - izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih "u bolju budućnost".

Film "Dragi sine" tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie priča je iz urbanog Tunisa, zemlje s najvećim brojem islamističkih regruta, o ocu koji se suočava s činjenicom da mu se sin, student pridružio ISIS-u. Redatelj temi pristupa iz intimističke, obiteljske perspektive, a njegov film, prikazan i na festivalu u Cannesu, koproduciraju braća Dardenne.

Američki film "Divljina", u kojem glume Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal, prvijenac je nezavisnog glumca Paula Danoa (Mala Miss Amerike, Bit će krvi, Okja), a opisuje se kao film o odrastanju i feministički film koji progovara o razvodu braka iz perspektive četrnaestogodišnjaka.

"Voljeni" je dirljiva brazilska drama u režiji Gustava Pizzija, priča o ženi koja se suočava sa 'sindromom praznog gnijezda' nakon što joj sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se "Sve je dobro" njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski uradak u Locarnu, bavi problemom neprijavljenog silovanja

Program donosi i dvije komedije - islandsku akcijsku "Halla ide u rat" Benedikta Erlingssona (O konjima i ljudima) čija junakinja mora birati između ekoterorizma i majčinstva.

Kao vizualno raskošne filmove Matić je istaknuo peruanski "Retablo" (režirao ga je Alvaro Delgado-Aparicio), koji smješten u religioznu seosku zajednicu u Andama prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog okrića, te "Manta Ray" Phuttiphonga Aroonphenga, nagrađen na Mostri, slojevita priča o sudbini Rohindža, najprogonjenije etničke manjine na svijetu.

U programu su i dvije romantične komedije, britanski "Stari momci" Tobyja MacDonalda, suvremena interpretacija priče o Cyranu de Bergeracu, te "Sidro i nada" Carlosa Marquesa-Marceta koji se prikazuje izvan konkurencije, a u kojemu glumi i gošća zagrebačkog festivala, Geraldine Chaplin, kći slavnog Charlieja.

"Proveli smo s njom mjesec dana dok je snimala film na Brijunima, Geraldine je sjajna osoba, ne ponaša se kao velika zvijezda, postala nam je prijateljica i to je razlog zbog kojega je iz gustog rasporeda izdvojila tri dana da sa suprugom, direktorom fotografije, dođe u Zagreb", rekao je Matić.

Premijere hrvatskih filmova na festivalu

"Već godinama imamo sreću da smo dobro pozicionirani pa možemo premijerno prikazati hrvatske filmove i manjinske koprodukcije prije ostalih", rekao je Matić.

Jedan od njih je i film "Kao da je moj sin" talijanske redateljice Costanze Quatriglio, s Tihanom Lazović u glavnoj ženskoj ulozi, koji se temelji na istinitim događajima o dva brata koji nakon bijega iz Afganistana saznaju da im je majka još živa.

Premijeru će imati i film "Sam samcat" Bobe Jelčića, priča o ocu koji zbog želje da viđa vlastitu kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, te hrvatska manjinska koprodukcija "Teret" Ognjena Glavonića, s Leonom Lučevom, o zataškavanju ratnih zločina u vrijeme Miloševićevog režima, čiji je scenarij razvijan na ZFF-ovoj radionici "Moj prvi scenarij".

U programu "Ponovno s nama" zagrebačku premijeru imat će Sara Hribar s filmom "Lada Kamenski", metafilmom o ženama koje više nisu poželjne na tržištu rada.

Filmovi se bore za nagrade i u kratkometražnoj konkurenciji

Koordinatorica programa Selma Mehadžić rekla je da će se u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji natjecati deset filmova, među kojima i "Dah" sarajevskog glumca Ermina Brava koji je nagrađen Srcem Sarajeva, a isto toliko se natječe u "Kockicama", programu novih hrvatskih autora.

U tom će se programu prikazati, među ostalim, novi film Dubravke Turić, "Trešnje", prvi režijski iskorak Leona Lučeva "Malo se sjećam toga dana" te nova ostvarenja Hani Domazet, Tomislava Đurineca, Igora Jelinovića, Renate Lučić, Andrije Mardešića, Mladena Stanića, Vanje Vascarca i Nikice Zdunić.

Nagrade se dodjeljuju i u programima PLUS, čije filmove biraju i ocjenjuju srednjoškolci, te "Ponovno s nama" koji prati autore čiji su prvi i drugi filmovi već prikazani na ranijim izdanjima ZFF-a.

Popratni program s dva nova projekta

Uz već poznate programe "Velikih 5", Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, festival donosi i dva nova, od kojih je "Kino u kinu", posveta kinima u vremenima njihovog nestajanja, ali i svojevrsno upozorenje na ono što bi se moglo dogoditi kinu Europa.

"Prije dvije godine kino Europa je dobilo nagradu za najbolji program u Europi, u posljednjih deset godina napravili smo sjajan posao, povećali broj gledatelja s 30 tisuća godina na više od sto tisuća, potaknuli stvaranja drugih kina u Hrvatskoj, no ističe nam ugovor 1. lipnja iduće godine i budućnost nam je neizvjesna", rekao je Matić.

Objasnio je da ovogodišnji vizual festivala podsjeća na kino Europa i može se tumačiti dvojako, s jedne strane festival donosi vruće filmove u kina i zato je tu ventilator, no pušu neki novi, politički, vjetrovi u Hrvatskoj i Zagrebu, pa se boje "da ih oni ne otpušu i unište najljepše i najstarije kino u Zagrebu", kako ono ne bi postalo narodnjački klub ili nešto slično.

Izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta rekao je kako drugi novi program, "Tajkuni: Jučer, danas, sutra", u izboru Diane Nenadić donosi filmove o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima, "profilima kakvih smo se na žalost nagledali u bliskom okruženju".

Projekcije za najmlađe, Bibijada, također donose jednu novost, "Moj prvi odlazak u kino", program za 'još mlađe' koji prikazuje osam kratkometražnih čeških animiranih filmova.

ZFF-ova platforma za edukaciju - Industrija

"Svaki festival koji raste i osluškuje potrebe svoje publike završi s edukativnim programom, a to je kod nas Industrija koja pokriva sve aspekte audiovizualne umjetnosti, od razvoja projekta, pisanja scenarija do korištenja virtualne stvarnosti i video igara", rekla je producentica festivala Lana Matić.

Gošća Industrije je producentica Marianne Slot, stalna suradnica Larsa von Triera, koja će predstaviti svoj najnoviji film "Halla ide u rat" i održati masterclass "Koprodukcije: ljubavna priča".

Masterclass predavanje "Kreativost iz ograničenja" održat će nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, čiji je film "Kucni u drvo" na redovitom kino repertoaru.

Mađarski redatelj Balazs Simonyi predstavit će studiju slučaja svog uspješnog dokumentarca "Ultra" u kojemu je redatelj i protagonist.

Tu su i radionica Moj prvi scenarij, iz koje je potekao film "Teret" Ognjena Glavonjića, VR radionica Virtualni Alep te Moja prva videogra i Pitching forum industrije Mladost, u suradnji šest akademija iz regije.

Održat će se i panel diskusija "Prvi vs. drugi film", dok će se u programu Festivali pod reflektorom predstaviti suradnja s važnim europskim festivalima, od Berlina do Venecije, čiji su selektori izabrali filmove prikazane na njihovom zadnjem izdanju.

U ime generalnog pokrovitelja Hrvatskog Telekoma, Richard Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike, rekao je da su ponosni što mogu pomoći kulturi filma već sedmu godinu zaredom, napomenuvši kako je to prirodan izbor za njih s obzirom da se HT svojim uslugama, osobito MAXtv-om, izravno povezuje s filmskim sadržajem. Stoga će se ponovno tjedan dana prije i početka festivala svoju ponudu obogatiti festivalskim filmovima.

ZFF će se u Zagrebu održavati u kinima Europa, Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 - Novoj akademijinoj sceni, dvorani Mueller te na dvije nove lokacije - u Kulturnom centru Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava.

U povodu 16. izdanja, festival će se od 15. do 18. studenog održati u još petnaest gradova i dva sela (SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci).

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙