FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU očekuje da će Bolsonaro jačati demokraciju u Brazilu

Autor: Renata Tomašević Virovec

BRUXELLES, 29. listopada 2018. (Hina/AFP) -  Europska komisija očekuje da će Jair Bolsonaro, čelnik krajnje desnice izabran u nedjelju za predsjednika, raditi na "jačanju demokracije", rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK-a Natasha Bertaud.

"Očekujemo da će budući predsjednik zemlje raditi na jačanju demokracije na dobrobit brazilskog naroda", ustvrdila je Bertaud i dodala da će predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk "uskoro" poslati "čestitku" Bolsonaru.

"Poštujemo demokratski izbor brazilskog naroda", "Brazil je demokratska zemlja s čvrstim institucijama", rekla je.

Brazil je "važan partner" Europske unije, napose u trgovini i Europljani "računaju na to da će jačati to partnerstvo", dodala je.

EU i zemlje članice organizacije Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) počeli su 1999. pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini. U zastoju od 2004. do 2010., pregovori su poslije obnovljeni, a zadnjih godina i ojačani zbog protekcionizma američkog predsjednika Donalda Trupa.

Jair Bolsonaro treba prisegnuti 1. siječnja 2019. pošto je osvojio više od 55 posto glasova u drugome krugu predsjedničkih izbora, u kojem mu je protivnik bio kandidat ljevice Fernando Haddad, nakon kampanje koja je politički podijelila najveću latinskoameričku zemlju. 

(Hina) xrt ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙