FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Društvo psorijatičara Hrvatske predstavilo javnozdravstvenu kampanju "Mi možemo sve"

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 29. listopada 2018. (Hina) - Društvo psorijatičara Hrvatske predstavilo je u ponedjeljak javnozdravstvenu kampanju "Mi možemo sve" kako bi upozorilo oko 80.000 osoba u Hrvatskoj koje imaju psorijazu, kao i širu javnost, da je pravovremena i adekvatna terapija dostupna i visokoučinkovita.

"Shvatite psorijazu ozbiljno" ovogodišnji je slogan kojim krovna svjetska udruga oboljelih od psorijaze IFPA obilježava 29. listopad, Svjetski dan psorijaze, priopćilo je Društvo psorijatičara Hrvatske.

Kao organizatori kampanje naglasili su da pravovremeno uvedena terapija bitno određuje tijek bolesti i uzročno posljedično stvaranje invaliditeta kod psorijatičnog artritisa, te uključenost ili isključenost pojedinca iz društva.

U Hrvatskoj psorijazu ima oko 80.000 osoba, što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti. Bez adekvatne, pravovremene i dostupne  terapije, oboljeli od psorijaze suočavali su se s nizom problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu.

"Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom kože gotovo svaki drugi oboljeli trebao je podršku, a kod svakog četvrtog oboljelog, psorijaza je utjecala i na profesionalni život. Međutim, dostupna i visokoučinkovita terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima", stoji u priopćenju.

Psorijaza je kronična upalna bolest koja nije zarazna

Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze te, zbog često nagrđujućih promjena na koži, dodatno stigmatizira oboljele, upozorava Društvo psorijatičara.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa, koji može stvoriti trajni invaliditet.

Ona je kronična i neprenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože.

Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti i do metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe i skraćuju život oboljelih.

Brojne javne osobe su se pridružile javnozdravstvenoj kampanji s porukom da uključeni pojedinac doprinosi društvu na svim razinama.

"Treba osigurati trajnu dostupnost adekvatne terapije i njeno pravovremeno uvođenje, jer je cost-benefit analizom jednostavno izračunati koliki financijski teret predstavlja isključeni pojedinac sustavu u cjelini", poručeno je u priopćenju.

(Hina) pp/xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙