FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belupu glavna Liderova nagrada za veliku proizvodnu investiciju

Autor: Davor Verković

ZAGREB, 24. listopada 2018. (Hina) - Glavnu nagradu "100 posto Lider invest" za najbolju veliku proizvodnu investiciju ove je godine dobila tvrtka Belupo, za ulaganje 534,1 milijuna kuna u izgradnju tvornice krutih i polukrutih i tekućih lijekova u Koprivnici.

Nagrada je Belupu dodijeljena u srijedu, na završnoj manifestaciji projekta "Lider invest 2018." u organizaciji poslovnog tjednika Lider.  

Tom investicijom, navedeno je, Belupo želi ostvariti planirane strategije rasta i razvoja i uložiti u proizvodne kapacitete, kako bi mogao nastaviti ispunjavati zahtjeve i potrebe tržišta te zahtjeve domaćih i svjetskih regulatornih agencija, uz poštivanje kvalitete. 

Metal Product i Omco Croatia nagrađeni su za najbolje srednje proizvodne investicije, prva jer je od 2013. do 2017. godine uložila 100,9 milijuna kuna u proširenje proizvodnih kapaciteta, usvajanje novih tehnologija i robotizaciju proizvodnje radi povećanja konkurentnosti izvoza, dok je potonja uložila 116,4 milijuna kuna u povećanje produktivnosti modernizacijom i automatizacijom proizvodnje.

Najboljom malom proizvodnom investicijom proglašena je ona tvrtke Rabo, za ulaganje šest milijuna kuna u proširenje skladišta te objekata za sortiranje i pakiranje voća. 

Nagradu stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobila je tvrtka Akord s ulaganjem 1,69 milijuna kuna u povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja kroz nabavu novih strojeva i programskih rješenja, a u istoj je kategoriji nagrađena i tvrtka Multinorm s objašnjenjem da je uložila 36,5 milijuna kuna u izgradnju proizvodno-poslovne građevine sa trafostanicom.

Nagradu ECO Lider invest 2018., priznanje za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša, dobila je kompanija Lasselsberger-Knauf, za investiciju od 22,1 milijuna kuna u izgradnju tvornice praškastih materijala Zapužane u općini Polača pored Benkovca.

Nadalje, Employee Lider invest 2018., priznanje za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju, dobila je kompanija, za zapošljavanje 130 radnika. 

Priznanje "Export Lider invest 2018.", za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu, odnijela je tvrtka Bauwerk Boen. Ona je uložila 150 milijuna kuna u izgradnju pogona za primarnu i finalnu obradu drva te prateću infrastrukturu i nabavu radnih strojeva.

Posebnu nagradu Lidera za kontinuirano ulaganje dobio je Grad-Export, za ulaganje 25,4 milijuna kuna u izgradnju proizvodnih hala za plastifikaciju, proizvodnju vrata i aluminijskih panela. 

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović objasnio je da su se u glavnoj kategoriji nagrađivale investicije veće od 150 milijuna kuna, odnosno od 10 do 150 milijuna kuna u kategoriji srednjih proizvodnih investicija, te one do 10 milijuna kuna u kategoriji malih.

"U investicijama ima nešto čarobno, a proizvodne investicije glavni su multiplikator BDP-a", rekao je Šajatović dodavši i da se Lider kontinuirano zalaže i da izvoz uđe u državne planove, također kao još jedan od glavnih generatora BDP-a.

Potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš ukazao je na činjenicu da je Hrvatska zadnja od 10 EU-ovih zemalja prema globalnoj i regionalnoj konkurentnosti. Najveće prepreke poslovanju ovdašnjih poduzetnika su, naveo je, pravna sigurnost, pravosuđe i visoki porezi.

(Hina) xdver yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙