FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Šibeniku potpisana Deklaracija za uspostavu mreže tijela za sprječavanje korupcije

Autor: Andrej Matijašević

ŠIBENIK, 16. listopada 2018 (Hina) - Potpisivanjem Deklaracije za uspostavu mreže tijela za sprječavanje korupcije u Šibeniku je u utorak završena dvodnevna konferencija "Jačanje transparentnosti i odgovornosti u borbi protiv korupcije", održana u okviru hrvatskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Europe.

Deklaracijom se potpisnice članice Vijeća Europe obvezuju da će raditi na uspostavi međunarodne mreže nadležnih tijela javne vlasti za otkrivanje i sprječavanje korupcije, s ciljem promicanja sustavnog prikupljanja, upravljanja i razmjene informacija, obavještajnih podataka i dobre prakse među tim tijelima.

U ime Hrvatske deklaraciju je potpisala predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković koja je istaknula važnost suradnje institucija zaduženih za sprječavanje korupcije. "Ono što je bitno je dobra praksa, da vidimo tko radi što i kako to možemo primijeniti u našoj zemlji. Povjerenstvo će u budućnosti jako puno raditi, vjerujem da će nam potpora institucija izvan Hrvatske biti potrebna", kazala je Novaković.

Kao poseban korak u borbi protiv korupcije istaknula je razmjenu podataka o imovinu dužnosnika koju imaju u drugim zemljama.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je iznimno zadovoljan konferencijom koja je okupila više od 200 predstavnika iz 49 zemalja i raznih međunarodnih antikorupcijskih institucija.

"Svi smo potencirali da je vrlo bitna snažna politička volja u borbi protiv korupcije, a bitno je i ustrojiti neovisna tijela koja su osposobljena za borbu protiv korupcije", rekao je Bošnjaković.

Posebno je istaknuo važnost prevencije "kao skupa mjera koje sprječavaju da do korupcije uopće i dođe".

"Svi imamo percepciju da se protiv korupcije bore pravosuđe, sudovi i policija, međutim kada stvar dođe na tu razinu znači da se korupcija već dogodila. Cilj je da do nje uopće ne dođe i tome služe neovisna tijela koja trebaju u velikoj mjeri djelovati preventivno".

Na skupu je posebno istaknuta i važnost medija, a osuđeni su i napadi na novinare koji istražuju korupciju. "Svi smo osudili ubojstvo novinarke u Bugarskoj, kao i napade koji su jednostavno neprihvatljivi za bilo koje društvo da budu napadnuti oni koji istražuju korupciju i ukazuju na njene štetne posljedice", istaknuo je Bošnjaković.

Dodao je i da potpisana deklaracija predviđa bolju međunarodnu suradnju antikorupcijskih tijela, jer "korupcija ima globalnu nit", odnosno nije "unutarnja pojava pojedinih društava".

 

 

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙