FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irski premijer danas u Bruxellesu dok pregovori o brexitu ulaze u završnicu

Autor: Kristina Gabrić

BRUXELLES, 4. listopada 2018. (Hina/Reuters) - Irski premijer Leo Varadkar doputovat će u četvrtak u Bruxelles kako bi se sastao s dužnosnicima EU-a dok pregovori o brexitu ulaze u završnicu u kojoj bi trebao biti postignut sporazum o "razvodu" s Britanijom i plan budućih odnosa.

Varadkar će se sastati u četvrtak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i glavnim pregovaračem EU-a za brexit Michelom Barnierom.

Barnier će, pak, u petak održati sastanak s političarima iz Sjeverne Irske gdje je Demokratska unionistička stranka (DUP), na koju se oslanja britanska premijerka Theresa May, ključna za postizanje bilo kakvog sporazuma o izlasku Britanije iz unije.

"To će biti dugi sati i moglo bi biti teško, ali sporazum će biti postignut. Cijena nepostizanja sporazuma je prevelika", kazao je jedan visoki diplomat EU-a o pregovorima čija je svrha riješiti pitanje irske granice na vrijeme za summit EU-a 17. i 18. listopada a zatim nacrt odnosa nakon brexita do drugog summita u studenome.

Obje strane pripremaju ustupke i razmijenit će dokumente o glavnoj mogućoj prepreci za postizanje dogovora - izbjegavanju ekstenzivnih provjera na granici između članice EU-a Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske nakon brexita - kao i o budućim odnosima.

U dosadašnjim pregovorima postignut je napredak u nekoliko područja, ali ostaje i dalje neriješeno pitanje irske granice i okvira za buduće odnose.

EU pod svaku cijenu želi izbjeći ponovnu uspostavu granice na irskom otoku, što je teško izvedivo s obzirom na britansku namjeru da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Drugo neriješeno pitanje je ono koje se odnosi na buduće odnose. Velika Britanija bi htjela zadržati slobodnu trgovinu robom, ali bez ostalih sloboda koje čine jedinstveno europsko tržište.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙