FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Javna rasprava: Implementacija Europskoga stupa socijalnih prava smanjit će povećani rizik od siromaštva

Autor: Doris Kujek

ZAGREB, 3. listopada 2018. (Hina) - Implementacija Europskoga stupa socijalnih prava smanjit će se povećani rizik od siromaštva, upozorili su u srijedu sudionici javne rasprave pod nazivom "Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava" u Dvorani Müller u Kinu Europa.

Gosti javne rasprave bili su Conny Reuter, glavni tajnik europske mreže za socijalnu pravdu SOLIDAR, Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zadužena za socijalni dijalog i javne politike, Maja Pleić iz Centra za mirovne studije (CMS), te Snježana Ćop, predsjednica udruge za djecu s poteškoćama "Zvončići" iz Karlovca. Raspravu je moderirala Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade SOLIDARNA.

Europski stup prava temelji se na 20 načela svrstanih u tri kategorije - jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedne radne uvjete te socijalnu zaštitu i uključenost. Usvojen je u studenome prošle godine kao pokušaj osiguravanja djelotvornijih prava građana i smanjenja nejednakosti među članicama Europske unije. Naglasak je na pravu na kvalitetno obrazovanje, pristojne radne uvjete, jednakost žena i muškaraca, pravo na poštenu plaću i adekvatni minimalni dohodak.

“Hrvatska je bogata zemlja siromašnih ljudi”, rekla je Ana Miličević Pezelj iz SSSH i upozorila kako siromaštvo više ne zahvaća samo nezaposlene osobe. Glavni tajnik SOLIDAR-a Conny Reuter optimistično gleda na Europski stup socijalnih prava, ali ga brine i da će ono ostati samo slovo na papiru.

Maja Pleić iz CMS-a predstavila je rezultate istraživanja Geometra (ne)jednakosti prema kojima je Karlovačka županija socijalno najugroženija županija u Hrvatskoj, dok najbolje stoji Grad Zagreb. Glavni grad prednjači i po broju uključivanja djece u predškolski odgoj. Pleić je,  s obzirom na nejednakosti u zemlji, kao ključne točke kojima se Hrvatska treba baviti navela obrazovanje, skrb o djeci, kvalitetu radnih mjesta, zdravstvenu zaštitu i mirovine.

Snježana Ćop iz udruge "Zvončići"  i majka djeteta s autizmom upozorila je na neusklađenosti i prebacivanje odgovornosti s jednoga ministarstva na drugo, zbog čega izostaje potrebna skrb, socijalna uključenost i zaštita djece.

"Djeca se dijele po dijagnozama i ministarstvima, što roditelji smatraju nedopustivim. O djetetu se do škole brine Ministarstvo zdravstva, kada krene u školu trebalo bi Ministarstvo obrazovanja, a kada završi školovanje skrb bi trebalo preuzeti Ministarstvo socijalne politike", istaknula je.

Pobrojana načela unutar Europskog stupa socijalnih prava obvezna su za članice Eurozone, dok je ostalim članicama Europske unije omogućen dobrovoljan pristup. Europski stup socijalnih prava, koji će pokušati implementirati i Hrvatska, trebao bi osigurati pravedno tržište rada  i učinkovite sustave socijalne skrbi unutar EU.

(Hina) xdor yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙