FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na ŠtrudlaFestu u Jaškovu: Štrudle od sira, jabuka, šljiva, bresaka, mesa..

Autor: Vesna Horvat

JAŠKOVO/OZALJ, 16. rujna 2018. (Hina) - U Jaškovu, kod Ozlja, koje je 2015. sa savijačom od 1.479 metara upisano u Guinnessovu knjigu rekorda, održan je u nedjelju 3. ŠtrudlaFest s bogatim sadržajima, najuspješniji dosad, a središnje je događanje bilo natjecanje sedam timova u spravljanju najbolje savijače.

Ocjenjivački sud s trojicom poznatih kuhara: Brankom Ognjenovićem, Tomislavom Špičekom i Stevom Karapandžom najboljom su proglasili ekipu hotela Amarilis iz Netretića.

U ocjenjivanju su tražili da tijesto bude dobro razvučeno i tanko, nadjev dobro začinjen, a štrudl dobro pečen. 

Špiček je rekao kako je važno da nadjev ima bogat okus i da ne bude bljutav te dodao kako puno ovisi i od masnoće: je li to maslac, ulje ili svinjska mast. Karapandža ja pak naglasio da ni jedan okus ne smije prevladavati.

"Kad probaš, onda znaš je li to to, jednostavno", dodao je Špiček.

Ognjenović je među šezdeset vrsta izdvojio štrudle od vinogradarskih bresaka, od mesa, jabuka i šljiva. Organizatore je pohvalio jer je treće izdanje ŠtrudlaFesta po njemu najbolje: sudionici su pokazali više recepata, više je gostiju i  turista.

Tradicijska gastronomija i turizam mogu se još bolje povezati, posebno na kontinentu, ide to polako naprijed, a manifestacije poput ŠtrudlaFesta doprinose povezivanju i prepoznatljivosti, naglasio je.

Kad shvatimo da naše proizvode trebamo nuditi u hotelima, tek onda ćemo vidjeti koliko će nam se gosti vraćati, ne samo radi mora i sunca, nego i radi okusa, osjećaja užitka kojeg su doživjeli kroz našu hranu, rekao je Ognjenović te naglasio da hrana na tanjuru gosta mora biti s naših njiva.

Vještinu razvlačenja tijesta za savijaču pokazali su neki pripadnici iz političkog i kulturnog života Karlovačke županije, radionice su vodili Ognjenović i Špiček, a akademski kipar Nikola Faller napravio je višemetarsku skulpturu od slame.

Osim lokalnih 50-ak OPG-ova, svoje su delicije predstavili i koprivnički Renesansni festival i Udruga žena Bihać-Brekovica iz Bosne i Hercegovine.

Inicijatorica i jedna od organizatorica ŠtrudlaFesta izjavila je da je prodano gotovo 8.000 porcija štrudla. "Jamstvo je to da će i naredne godine biti zanimljivo", dodala je.

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su Grad Ozalj, Turistička zajednica Grada Ozlja, Turistička zajednica Karlovačke županije, Turistička zajednica Grada Karlovca, Karlovačka županija, Grad Karlovac,  HGK - Županijska komora Karlovac, Jana, Amadria Park, Allianz, OPG Kovač, Krapinske toplice – Aquae Vivae, Keramika Nova, Restoran Žganjer i ZIA produkcija.

(Hina) xvhor ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙