FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker želi veću ulogu za euro na globalnoj razini - izvor

Autor: Gordana Plećković

STRASBOURG, 12. rujna 2018. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker želi da Europska unija promovira euro kao globalnu valutu koja će parirati američkom dolaru, kazao je neimenovani europski dužnosnik uoči Junckerova govora o stanju Unije u Europskom parlamentu.

Junckera brine, između ostalog, što su cijene energenata koji se uvoze u Europsku uniju najvećim dijelom iskazane u dolarima iako tek mali dio tog uvoza dolazi iz Sjedinjenih Država.

Bude li "političke volje", predsjednik EK smatra da je moguće da se cijene u većoj mjeri iskazuju u eurima, navodi neimenovani dužnosnik EU-a.

Norveška puno izvozi u EU i iskazuje cijene tih proizvoda u eurima dok druge zemlje koriste dolare, podsjeća taj izvor, izdvajajući u toj skupini zemlje u regiji Perzijskog zaljeva i Rusiju.

Budući da se SAD u predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa po svemu sudeći povlači iz međunarodnih aranžmana, EU bi mogao iskoristiti povoljni trenutak i potaknuti veću upotrebu eura, dodao je on uoči Junckerova govora u EP-u.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙