FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Folklornim večerima su počele 53. vinkovačke jeseni

Autor: Goran Čorkalo

VINKOVCI, 7. rujna 2018. (Hina) - Pod velikim šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima u petak navečer su svečano otvorene Folklorne večeri, čime su počele i uvodne manifestacije 53. vinkovačkih jeseni na kojima se od 7. do 16. rujna na nekoliko desetaka tradicijskih, kulturnih, gospodarskih-obrtničkih, športskih i drugih priredaba očekuje oko 10.000 sudionika.

Otvarajući Folklorne večeri vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zaželio je dobrodošlicu svima koji dolaze u Vinkovce uživati u hrvatskoj tradicijskoj baštini, a kulturno-umjetničkim društvima i folklornim skupinama zahvalio je na neumornom čuvanju nošnji i običaja kroz volonterski rad.

"Hvala vam što čuvate našu baštinu, što volite Slavoniju i Srijem, što ste domoljubi i volite Hrvatsku", rekao je Galić.

"Dobra večer svima i dobrodošli u Vinkovce da uživate u tradicijskoj kulturi. Uživajte i u gastronomiji i gostoljubivosti vinkovačkog kraja", pozdravio je nazočne vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i KUD-ovima zahvalio na predanom, volonterskom radu jer bez njih ne bi bilo Vinkovačkih jeseni.

Dirljivim riječima pozdravio je okupljene i tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a Andrija Matić, koji je rekao: "… di sam rođen, s tim sam srođen, di sam rasto, s tim sam srasto, u Šokadiji, svome izvorištu, mome ishodištu, mome odmorištu, a ako Bog da i mome utočištu. Dobrodošli i živili!"

Sljedećih pet večeri u sklopu Folklornih večeri nastupiti će 50 vukovarsko-srijemskih KUD-ova i folklornih skupina predstavljajući nošnju, govor, pjesmu, plesove i običaje mjesta iz kojih dolaze. Njihove nastupe pratit će ocjenjivački sud koji čine etnologinja Ljubica Gligorević, poznati tamburaš Marinko Blažinkov i folkloristi Danijel Šota i Ivan Zlatunjić, koji će posebno voditi računa o izvornosti i drugim etnološkim značajkama. cjelokupnog, vremenski ograničenog, nastupa.

Folklorne večeri su i svojevrsno natjecanje KUD-ova, a najbolji stječe pravo predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na folklornim smotrama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Danas prijepodne u sklopu 53. vinkovačkih jeseni počeo je i Slavonski sokak, a na mnogobrojnim štandovima i kućicama cijele dane održavat će se sajam gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina.

 

(Hina) xgvin yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙