FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. rujna poljoprivrednici mogu podnositi zahtjeve za povoljne zajmove

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 29. kolovoza 2018. (Hina) - Poljoprivrednici od 1. rujna mogu podnositi zahtjeve za mikro i male zajmove u sklopu programa ruralnog razvoja, najavili su u srijedu iz tog Ministarstva.

Riječ je o zajmovima iz sklopa programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. odnosno financijskih instrumenata koje je Ministarstvo poljoprivrede pokrenuli u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije-HAMAG-BICRO.

Ti se financijski instrumenti sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a iz Ministarstva iznose da je za to rezervirano pola milijarde kuna.

Programi će biti otvoreni do kraja godine, a poljoprivrednici upute mogu pročitati na internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a ili se informirati u Ministarstvu poljoprivrede.

Mikro i mali zajmovi su namijenjeni poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te subjektima koji djeluju u sektoru šumarstva i to za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Pritom u obzir za financiranje ulaze zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva radi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš; korištenje obnovljivih izvora energije; povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima; razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima; modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko uzgojnim radovima te modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva.

Mikro zajmovi namijenjeni su investicijama u materijalnu i nematerijalnu imovinu, a moguće je financirati i troškove koji nisu prihvatljivi za bespovratna sredstva, poput primjerice kupnje živih životinja, jednogodišnjeg bilja, rabljene opreme i drugog. Zajam od 1.000 do 25.000 eura moguće je ostvariti uz kamatnu stopu od 0,5 i 1 posto, dok je za mljekarski sektor kamatna stopa tek 0,1 posto.

Rok korištenja zajma je šest mjeseci, a otplata moguća uz poček od 12 mjeseci, ako je rok otplate dulji od dvije godine. Najdulji rok otplate ovoga zajma je pet godina, uključujući poček.

Mali zajmovi imaju istu namjenu kao i mikro, kao i jednake uvjete financiranja, s time da su kod malih zajmova mogući veći iznosi i kreću se od 25.001 do 50.000 eura, s rokom otplate 10 godina.

(Hina) xtam yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙