FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

43. Trka na prstenac ovog vikenda u Barbanu

Autor: Silvana Fable

PULA, 14. kolovoza 2018. (Hina) - U Barbanu će se od petka, 17. do nedjelje, 19. kolovoza održati tradicionalna 43. Trka na prstenac, a bogat program ove viteške igre predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare u Puli.

 „Bogat dodatni program koji organiziramo za vrijeme trajanja manifestacije napravljen je u suradnji s našim sportskim i kulturnim udrugama te društvima. Svoj dolazak je potvrdilo mnogo uzvanika i gostiju, tako da očekujemo predsjednicu Republike Hrvatske, ministra turizma te brojne druge. Pozivamo posjetitelje da dođu i uživaju u bogatoj ponudi raznovrsnih programa  Barbana,“ naglasio je  Dalibor Paus, predsjednik društva Trke na prstenac i barbanski općinski načelnik.

  Službeno otvorenje programa 43. Trke počinje u petak, 17. kolovoza podizanjem zastave. Prvi dan manifestacije posvećen je uglavnom kulturi i sportu te će posjetitelji tako moći pogledati turnir u briškuli, malonogometni turnir kao i nazočiti otvorenju izložbe Hede Gärtner 'Vrata Istre, stvarnost & snovi' i 'Usnuli kameni čuvari – istarski kašteli i kule' u 21 sat u prostoru škole.

 Trka za viticu, uvod u glavnu trku,na barbanskom Gradišću, održava se u subotu u 17 sati.

 Subotnji program donosi šaroliki izbor događaja od Robotrke na prstenac u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola, pa zatim turnir u pljočkanju, nogometnu revijalnu utakmicu, gađanje glinenih golubova.

 U nedjelju, 19. kolovoza svečani početak i uvod u program 43. Trke na prstenac počinje oko 16 sati kada će sve uzvanike, goste i posjetitelje, povesti prema trkalištu promenadni koncert limene glazbe i nastup mažoretkinja. Trka započinje u 17 sati.

 "Želio bih se zahvaliti svim konjanicima, Izvršnom odboru i svim članovima koji sudjeluju u organizaciji Trke na prstenac," rekao je na konferenciji za novinare  Daniel Učkar, predsjednik Časnog suda.

 U Trci sudjeluje 16 konjanika, najbolji od 22-ojice koji su ove godine sudjelovali u treninzima, pripremama i konačno kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na Trci. 

 „Pripreme smo započeli početkom svibnja, a do 1. lipnja je bio rok za predaju prijave zainteresiranih konjanika za Trku. Onda su uslijedili  treninzi i posebne pripreme sve do kvalifikacija jer se od 22 prijavljena konjanika, koji su svi bili u izuzetnoj dobroj formi, trebalo odabrati samo 16,“ napomenuo je vođa konjanika Milio Grabrović.

 Među 16 konjanika, koji će se na Gradišću boriti za Pticu prstrenac je jedan debitant, Bruno Celija, dok titulu slavodobitnika brani Maksimilijan Rojnić.

 Trka na prstenac konjičko-viteška igra prema zapisima prvi je put trčana 1696.godine, a obnovljena je 1976. godine.

 Konjanici, obučeni u istarsku narodnu nošnju, moraju unutar 12 sekundi preći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Trče se tri utrke.

 Pokrovitelji 43. Trke na prstenac su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i Istarska županija.

(Hina) xppul ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙