FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WWF: Mura proglašena rezervatom biosfere

Autor: Mirna Puklin Vucelić

ZAGREB, 26. srpnja 2018. (Hina) - UNESCO je prihvatio nominaciju rijeke Mure za rezervat biosfere, čime je učinjen još jedan korak bliže uspostavi pentalateralnog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji će se protezati kroz pet zemalja, priopćila je u četvrtak svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Poplavnu dolinu duž rijeke Mure, koja se proteže na 29.000 hektara, rezervatom biosfere proglasilo je međunarodno koordinacijsko vijeće UNESCO-vog programa "Čovjek i biosfera" ove srijede tijekom godišnje konferencije u Indoneziji.

Nakon Hrvatske i Mađarske u 2012. godini, te Srbije u 2017. godini, s ovim dijelom Mure "Europska Amazona" je gotovo potpuno priznata od UNESCO-a.

Trenutno je zaštićeno 850.000 hektara prirodnog i kulturno bogatog krajolika triju rijeka, a uskoro će se predati nominacija i za posljednji dio, područje austrijske strane rijeke Mure između Spielfelda i Bad Radkersburga, navodi se u priopćenju.

"Raduje nas da smo još smo bliže proglašenju prvog svjetskog pentalateralnog rezervata biosfere. Kako bi upravljanje tim nepreglednim riječnim područjem bilo održivo, iznimno je važno da se u isto vrijeme spriječi daljnje planiranje izgradnje niza hidroelektrana", ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije .

Novi rezervat biosfere Mura, sa 100 kilometara toka, proteže se od granice s Austrijom do granice s Hrvatskom i Mađarskom. Izniman riječni krajolik dom je mnogim vrstama i krije najveću slovensku poplavnu šumu, gdje se gnijezdi znatan broj crnih roda.

Mura u Sloveniji nema brana, od svih je slovenskih rijeka najbogatija ribom i služi za migraciju ugroženih vrsta poput mladice, kao i osjetljivih poput kečige, stoji u priopćenju.

 

 

(Hina) pp/xmpv ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙