FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olive Classic Festival od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 26. srpnja 2018. (Hina) - Olive Classic Festival, kojemu je cilj nastupima mladih, međunarodno afirmiranih glazbenika u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina posjetiteljima otoka Paga pružiti iskustvo koje spaja glazbu, jedinstvenu lokaciju i gastronomiju, održat će se od 11. do 13. kolovoza.

Taj festival klasične glazbe hrvatskoj i međunarodnoj publici predstavlja glazbenike iz Hrvatske i inozemstva, a na ideju o njegovom održavanju došli su prije tri godine akademski glazbenik Dražen Domjanić, novaljski gradonačelnik Ante Dabo te vlasnik restorana i hotela Boškinac, Boris Šuljić.

Domjanić, koji već trideset godina živi u Lihtenštajnu i radi na tamošnjoj Međunarodnoj glazbenoj akademiji,  rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu kako je posebnost festivala što daje priliku mladima koji, ne samo da nastupaju na njemu, već ga i organiziraju.

"Želimo dovesti najbolje glazbenike svijeta i Hrvatske, što nam nije teško jer na akademiji u Lihtneštajnu svake godine ugošćujemo puno talenata iz cijeloga svijeta, a ja se trudim dovesti i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske", istaknuo je Domjanić, koji financira festival uz Grad Novalju.

Njegova kći Sara, violinistica i umjetnička direktorica Festivala, kaže kako festival nastoji svake godine predstaviti po jedan europski grad - ove godine je to Zagreb sa Zagrebačkim solistima, te imati glazbenike koji će obnašati funkciju 'artist in residence'. Uz nju su to ove godine gitarist Petrit Çeku i violončelistica Marie Spaemann.

Çeku  je ustvrdio da je obitelj Domjanić, s kojom već duže surađuje, primjer koliko pojedinac može napraviti u jednoj sredini. "Tako će biti i na Pagu, jer to nisu samo koncerti nakon kojih se ode kući, već se radi na tome da se poboljša kvaliteta života ljudi", dodao je.

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo izrazio je uvjerenje da je festival u Lunu tek početak za novu dimenziju turizma otoka koji, osim zabave i odmora, sada pruža posjetiteljima duhovni sadržaj i umjetničku vrijednost.

"Zrće, koje je najprepoznatljiviji pojam vezan uz Hrvatsku nakon Dubrovnika, ostvaruje nam veliki financijski efekt, no siguran sam da će festival doprinijeti da i Lunjski maslinici postanu prepoznatljivo odredište", istaknuo je.

Na svečanom otvorenju nastupit će Duo Aliada (Michal Knot, saksofon i Bogdan Laketić, harmonika) Petrit Çeku, Sara Domjanić i Marie Spaemann s  djelima Händela, Piazzolle, Čajkovskog, Paganinija.

Idući dan, u programu "Sound of Lun", pridružit će im se Tetiana Lutsyk na violini i Isidora Timotijević na violi, s  atraktivnim programom, među ostalim, s Bartókom, Chickom Coreom, Gershwinom, Boccherinijem i mješovitom skladbom s tri pjesme iz Disneyevog filma "Knjiga iz džungle".

Festival zatvara koncert "Europe capitals - Zagreb", na kojemu će rezidencijalni umjetnici nastupiti sa Zagrebačkim solistima, izvodeći djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a među njima je bio i Luka Šulić iz poznatog dua 2Cellos.

 

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙