FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završna manifestacija "Naše domaće, sada i ubuduće" na Europskom trgu u Zagrebu

Autor: Mario Mrazović

ZAGREB, 14. srpnja 2018. (Hina) - Sa završne manifestacije "Naše domaće, sada i ubuduće" u subotu na Europskom trgu u Zagrebu, premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručili su da poljoprivrednici značajno doprinose boljitku Hrvatske i da će u narednim godinama dalje rasti njihova konkurentnost.

Manifestaciju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, dosad je obišla sve županije, a cilj joj je poljoprivrednicima predstaviti nove mogućnosti financiranja projekata u ruralnom razvoju i dati korisne savjete za pripremu projekata novcem EU fondova, pri čemu brojni poljoprivrednici i promoviraju svoje proizvode. 

Tolušić: Poljoprivrednici moraju dobro živjeti od svoga rada 

Tako je u zadnjih godinu i pol dana ugovoreno 8.500 novih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju vrijednih 4,8 milijardi kuna, a ministar poljoprivrede Tolušić je kazao da očekuje da će se do kraja 2020. potrošiti sva sredstva iz Programa ruralnog razvoja, "što će omogućiti da hrvatska poljoprivreda bude produktivnija, efikasnija i kvalitetnija".

"Očekujem da ćemo kroz koju godinu moći reći da su poljoprivrednici iz Hrvatske na razini onih iz Francuske, Njemačke ili Austrije po primanjima i po zaradi, kao i po kvaliteti života", poručio je Tolušić.

Kazao je da se ta i slične manifestacije provode s ciljem konačnog vraćanja dostojanstva hrvatskom poljoprivredniku, jer on "mora dobro i kvalitetno živjeti od svog rada".

Poručio je da je 20-ak godina vođena politika u kojoj je novac davan, no nije usmjeravan na pravi način, a pritom nije u dovoljnoj mjeri vođena briga o poljoprivrednicima.

Istaknuo je da ova Vlada vodi brigu o poljoprivrednicima i sluša ih, da se zakoni prije svega donose za boljitak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te kako će se učiniti sve da Europi i svijetu pokažemo da Hrvatska ima najkvalitetnije i najbolje prehrambene proizvode i vina.

Plenković: Povezati zelenu Hrvatsku s turizmom i gospodarstvom 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da poljoprivrednici rade na hrvatskom boljitku, odnosno povezivanju zelene Hrvatske s njenim gospodarstvom i turizmom. 

Poručio je da je članstvo u EU donijelo brojne prednosti - više od trećine europskog proračuna posvećeno je zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju, a u prvih nekoliko godina članstva, Hrvatska i njenih 164 tisuće OPG-ova od toga imaju znatne koristi.

Istaknuo je važnim omogućiti da se hrvatski proizvodi, koji su zdravi i odlikuje ih kvaliteta i sigurnost, u što kraćem roku i na što jednostavniji način dovedu do stolova hrvatskih potrošača i svih onih koji posjećuju Hrvatsku.

Plenković je kazao da je sutrašnji dan, u kojem Hrvatska igra finale Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Francuske, važan u promidžbenom i sportskom smislu te kako očekuje da i hrvatska poljoprivreda da još jedan sjajan doprinos hrvatskoj turističkoj sezoni.

Hrvatski proizvođači su na brojnim štandovima predstavili proizvode koji nose neku od oznaka kvalitete - mlijeko s hrvatskih farmi, meso s hrvatskih farmi, jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja.

Sustave označavanja tih proizvoda provodi Hrvatska poljoprivredna agencija, a kako je poručio njen ravnatelj Zdravko Barać, javnost ima puno pravo na pristup informacijama o podrijetlu i kvaliteti hrane koja se konzumira. Naglasio je kako su proizvodi koji nose takve oznake dokazane sljedivosti i kvalitete.

Manifestaciji su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a okupljene je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Štandove su obišli i proizvode degustirali i premijer Plenković i ministar Tolušić, nastupilo je nekoliko kulturno umjetničkih društava, a uz stručnu pomoć poznatog kuhara Tomislava Špičeka pripremljeni su i domaći specijaliteti za sve okupljene.

 

(Hina) xmm ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙