FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski ekološki brod - katamaran u Zadru

Autor: Andrina Luić

ZADAR, 4. srpnja 2018. (Hina) - Na putu od grčkih otoka, preko Kotora u Crnoj Gori prema Veneciji Zadar je u srijedu bio jednodnevni domaćin osmeročlanoj posadi francuskoga ekološkog broda "Energy Observer".

Rekonstruirani regatni katamaran - jedrilicu Formule TAG iz 1983. godine, dug 30,5 i širok 12,8 metara, pokreću vodik i solarna energija. Brod danas plovi brzinom od 8 do 10 čvorova, a namjera mu je testirati suvremena ekološka rješenja za pogon plovila i promicati novu tehnologiju radi očuvanja prirode.

 Prema riječima voditelja ekspedicije koja plovi svijetom promičući obnovljive izvore energije Jérômea Delafossea, brod "Energy Observer" napaja se strujom preko solarnih ćelija površine 130 četvornih metara te samostalno proizvodi dekarbonizirani vodik iz morske vode.  Cijeli je sustav potpuno neovisan i ne emitira nikakve štetne plinove.

 "Energy Observer" dizajnirao je tim brodograđevnih inženjera sa stručnjacima francuske nacionalne Komisije za istraživanja atomske i alternativne energije iz Grenoblea. Za plovidbe oko svijeta, koja će trajati do 2022. godine, obići će 50 država i uploviti u 101 luku. "Obilazimo znamenite povijesne lokalitete, zaštićena prirodna područja, mjesta na kojima je ekologija ugrožena. Putovanjem oko svijeta želimo pokazati novi način održive mobilnosti, s nultom emisijom štetnih plinova. Mediteran je danas postao vrlo važan i cilj nam je obići sva mjesta i luke koje imaju slične probleme ili slične ideje kako bismo pokazali ljudima da se stvari mogu promijeniti", rekao je voditelj ekspedicije Jérôme Delafosse.

 Misiju "Energy Observera", osim francuske vlade, podupiru Europska unija i Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije IRENA, a pod izravnim je pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 Brod je dosad prešao oko 7500 nautičkih milja, obišao deset zemalja i uplovio u 21 luku.

(Hina) xalui yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙