FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijancima i ove godine Hrvatska glavna destinacija za odmore

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 21. lipnja 2018. (Hina) - Austrijancima je Hrvatska i ove godine glavna inozemna destinacija za godišnje odmore, dok im je na drugom mjestu Italija, a na trećem Španjolska, pokazuje novo istraživanje austrijskog nacionalnog auto kluba ÖAMTC kojeg u četvrtak prenose iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

U tom istraživanju, provedenom u proljeće na oko 800 ispitanika, jedan od važnijih rezultata je i da se oko 18 posto Austrijanaca odlučuje svoj glavni godišnji odmor provesti u vlastitoj zemlji, kao i da najradije sami organiziraju godišnji odmor, bez posredovanja agencija i drugih organizatora.

To se najviše odnosi na mlađe generacije, koje intenzivno koristi internet ili izravan buking. Ipak, takve trendove sve više prate i stariji putnici, jer njih oko 56 posto starijih od 60 godina također tako organiziraju godišnje odmore.

Komentirajući dobre podatke iz istraživanja za Hrvatsku, direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić ističe i da je to odlična vijest pred sam ljetni dio turističke godine, pogotovo što dolazi s važnog tržišta za hrvatski turizam.

"Austrijanci u Hrvatskoj godišnje ostvaruju gotovo osam milijuna noćenja, a naše aktivnosti i kampanje dobri su prihvaćene na tom tržištu, s kojeg očekujemo nastavak pozitivnih trendova i rezultata turističkog prometa", naglašava Staničić, iznoseći i podatke da je ove godine do sada iz Austrije u Hrvatsku došlo 440 tisuća turista, koji su ostvarili 1,8 milijuna noćenja, što je 6 posto više nego u istom vremenu 2017.

Podsjeća i da Austrija u ukupnom godišnjem hrvatskom turističkom prometu čini oko 8 posto, čime su na trećem mjestu top tržišta, iza Njemačke i Slovenije. Više od 60 posto Austrijanaca u Hrvatskoj su stalni gosti koji za smještaj najradije biraju hotele, a potom objekte u domaćinstvima i kampovima, a najviše noćenja su u 2017. ostvarili u Rovinju, Poreču, Umagu, Medulinu i Malom Lošinju.   

Od ostalih rezultata iz ÖAMTC-ovog istraživanja "Reisemonitoring" o preferencijama Austrijanaca za godišnje odmore, iz Glavnog ureda HTZ-a izdvajaju da je dvije trećine ispitanika kazalo kako bar jednom godišnje planiraju duži odmor ili do 14 dana, dok svaki četvrti ispitanik planira i dodatni kraći odmor do 4 dana.

Tijekom glavnog odmora, od aktivnosti Austrijanci najradije biraju kupanje i sunčanje, a kao prijevozno sredstvo jednako koriste automobil i avioprijevoz, 42 naspram 41 posto. Ipak, to predstavlja i rast udjela avioprijevoza, kojeg je prethodnih godina birao tek svaki treći austrijski putnik.

U vezi toga, iz HTZ-a napominju da je Hrvatska, odnosno gradovi Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeka i Zadar u ljetnoj sezoni letenja povezani s ukupno 31 redovnom i charter linijom, najviše s Bečom i aviokompanijama Austrian Airlines i Croatia Airlines.

(Hina) xtam ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙