FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

2. DunavArt Festival: Teče i spaja Vukovar, Baranju, Ilok i Erdut

Autor: Irena Petričević

ZAGREB, 18. lipnja 2018. (Hina) - Drugi DunavArt Festival održat će se tijekom dva vikenda - 22. i 23. lipnja, te 29 i 30. lipnja, povezat će Erdut, Vukovar, Baranju i Ilok, te će donijeti jedinstven umjetnički doživljaj u hrvatsko Podunavlje, promičući kulturu baštinu te vinska i gourmet bogatstva toga kraja, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju festivala u Zagrebu. 

Pozornica ljetnoga kina Grič na zagrebačkome Gornjem gradu bila je tako mjesto s kojega je upućen poziv svima da posjete DunavArt Festival i upoznaju se s vrijednostima koje na tom području ima i njeguje Hrvatska kao podunavska zemlja.

Bogati i raznovrsni program predstavio je organizatorski 'dvojac' 'Kraljevi ulice' -  Miran Hadži Veljković i Zlatko Petrović Pajo, koji su i podsjetili da je prvo - prošlogodišnje izdanje festivala - izazvalo veliko zanimanje posjetitelja kojih je bilo više od deset tisuća.

Kvalitetan jazz, etno i klasična glazba, probrana jela i pića...

 DunavArt Festival zamišljen je kako bi se pomoglo ljudima koji žive u rade u hrvatskome Podunavlju i da bismo, dodao je, "lirski rečeno, pomogli da se unese malo proljeća u njihovu zimu", rekao je Hadži Veljković. 

  Vjeruje kako tako nešto ne može napraviti ni jedna država, već to mora biti na pojedincu, ali se nada da će njihov projekt država poduprijeti u financijskom smislu.

 Pri tome, objasnio je, ne traži se novac od lokalne zajednice jer se Projekt DunavArt Festival najvećim dijelom održava uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CDT projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska župnija partneri su iz Hrvatske, a partneri na projektu iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju.

 Ovogodišnji festival održat će se na četiri lokacije- na svakoj po dva dana. Tako će  22. i 23. lipnja u Vukovaru na programu biti jazz i klasična glazba, a u Erdutu će se u isto vrijeme održavati funky-jazz program. Idućega petka i subote - 29. i 30 lipnja u Batini će biti priređen bogat etno program, a u isto vrijeme u Iloku održat će se svečanost proglašenja najboljih vina podunavskih zemalja. 

 Zlatko Petrović Pajo istaknuo je kako organiziatori žele snažno podržati politiku regionalnog razvoja s ovim konkretnim projektom kojemu je cilj brendirati hrvatsko Podunavlje kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju.

Bogat i raznovrstan program

 Drugi DunavArt Festivala bit će u Erdutu svečano otvoren u prostoru Erdutskih vinograda d.d., gdje će biti otvorena i izložba svjetlosno-ambijentalnih instalacija "Privremeni ambijenti", a posjetitelji će prvoga dana moći uživati i u ponudi jela i vina srednjega Dunava - Vojvodine, Slavonije, Baranje i Srijema, okupljenoj pod nazovom "Okusi Dunava". "Poeziju u čaši" interpretirat će pjesnik Enes Kišević, glazbu će birati DJ Kema, a koncert će održati osječki pop-rock sastav "Fluentes".

 Drugoga festivalskog dana u Erdutu nastavljaju se "Okusi Dunava", a u Erdutskim vinogradima glazbu će birati DJ Fema, a koncerte će održati beogradski bend "Zemlja gruva" čiji je glazbeni izričaj fuzija pravaca u kojima dominira crni ritam: afro, neo soul, ragga, reggae, jazz, swing i glazba ’60-ih, te Scifidelity Orchestra - šest jazz uličnih performera i glazbenika iz Međimurja i Karlovca. 

 Program u Vukovaru, koji će se održati u isto vrijeme kao i erdutski, počet će u petak, 22. lipnja, u Perivoju dvorca Eltz piknikom na Dunavu s ponudom vina, a vukovarski dio festivala bit će svečano otvoren izložbom "Slikanje svijeta" Tomislava Buntaka.  Jazz koncert održat će Putokazi & Zoran Majstorović Loose 4tet, a za after party pobrinut će se gosti iz Austrije - Die Wandervoegel.

 Gosti iz Austrije će drugoga dana festivala u Vukovaru održati i koncert, nastavit će se i piknik na Dunavu, a u Perivoju dvorca Eltz koncert će održati Jazz orkestar HRT-a i Chui.

 

Drugi dio festivala - 29. i 30. lipnja u Batini i Iloku

Drugi dio festivala - onaj 29. i 30. lipnja održat će se u Batini i Iloku. U Batini će program biti priređen u kompleksu Muzeja Batinske bitke, a i tu na programu će biti "Poezija u čaši", glazbu će birati DJ Milly, a koncert će održati Amira Medunjanin.

Idućega dana će se u Batini održati "Festival tista" na kojemu će posjetitelji moći kušati jela od tijesta s Dunava, uz ponudu vina, za glazbu će se pobrunuti DJ Umbo, a koncert će održati "Cubismo".

Prvi od dva iločka festivalska dana proteći će u ponudi vina sa srednjega Dunava, festivalski progrma će u dvorcu Odescalchi biti otvoren uz "Poeziju na Dunavu" - tekstove Udruge Oksimoron koju će čitati studenti Akadmije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a koncert će održati novosadski ženski bend "The Frajle".

Drugi dan festvala u Iloku počet će na Šarengradskoj adi gdje će se obilježiti Međunarodni dan Dunava i održati međunarodna utrka čikli  (tradicijskih ribarskih čamaca srednjega Podunavlja) "Luka Kovačević" oko Šarengradske ade. U kuriji Brnjaković održat će se projekcija filma "Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka".

Uz ponudu jela i pića, u dvorcu Odescalchi bit će dodijeljene nagrade za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja, a program će završiti koncertom zagrebačkoga jazz sastava Scharf Club Swing Quintet.  

 

(Hina) xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙