FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU nije utvrdila nikakav napredak u sporu oko pravne države u Poljskoj

Autor: Maja Trohar

VARŠAVA, 18. lipnja 2018. (Hina/AFP) - Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans nije utvrdio nikakav napredak u sporu o pravnoj državi u Poljskoj  nakon susreta u ponedjeljak u Varšavi s premijerom Mateuszom Morawieckim.

Dvojica političara su dala kratke izjave i obojica su navela da žele nastaviti konstruktivni dijalog radi pronalaženja rješenja.

Poljski konzervativci, na vlasti od jeseni 2015., zapleli su se u dugi spor s Europskom komisijom o njihovim spornim reformama pravosudnog sustava.

Kako politička vlast ne bi utjecala na pravosudnu, Bruxelles je pokrenuo krajem prosinca članak 7 sporazuma o EU, koji teoretski može dovesti do ukidanja prava glasa neke zemlje u sklopu Unije.

Trećeg srpnja će stupiti na snagu zakon o vrhovnom sudu, koji je već izglasan i potpisao ga je predsjednik Andrzej Duda.

On može omogućiti ranije okončanje mandata više desetaka sudaca starijih od 65 godina, što Bruxelles smatra crvenom linijom koju ne treba prijeći.  

Timmermans je rekao da je s Morawieckim vrlo konstruktivno razgovarao o problemima pravne države, te da je spreman s njegovom vladom tražiti zadovoljavajuća rješenje.

Morawiecki je rekao da postoje bitne razlike, koje nije precizirao, te da pokušavaju pronaći dogovor uz razmatranje potrebe reforme poljskog pravosudnog sustava.

Službeno saslušanje Poljske predviđeno je 26. lipnja u Luxembourgu tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙