FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija najavila protumjere na američku odluku o uvođenju carina na aluminij i čelik

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 31. svibnja 2018. (Hina) - Europska komisija je u četvrtak osudila odluku Sjedinjenih Država o uvođenju carina na uvoz aluminija i čelika iz EU-a te najavila protumjere i pokretanje mehanizma za rješavanje sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Američka administacija je objavila da će od petka, 1. lipnja uvesti carine od 25 posto na uvozu čelika i 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a.

"To je čisti protekcionizam", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junkcer, dodajući da će uslijediti reakcija europske strane. 

Juncker ističe da je uzrok problema prevelika proizvodnja čelika zašto Europa nije odgovorna, ali ne spominje Kinu koja je za to odgovorna jer potiče proizvodnju čelika državnim subvencijama.

"Prevelika proizvodnja uzrok je problema, a EU nije izvor toga problema nego je jednako pogođen njime. Stoga smo odlučni raditi na strukturnim rješenjima s našim partnerima. Mi smo ustrajno isticali našu otvorenost za razgovore o poboljšanju bilateralnih trgovačkih odnosa sa Sjedinjenim Državma, ali smo jasno rekli da EU neće pregovarati pod prijetnjama", rekao je Juncker. 

"Ciljajući one koji nisu odgovorni za preveliku proizvodnju, Sjedinjene Države igraju u korist onih koji su odgovorni za problem. Sjedinjene Države nam nisu ostavile drugi izbor nego pokretanja mehanizma za rješavanje sporova u WTO-u i nametanja carina na uvoz nekih proizvoda iz Sjedinjenih Država", dodao je Juncker. 

Povjerenica za trgovinu Cecila Malmstroem je izjavila da je "danas loš dan za svjetsku trgovinu".

"Proteklih mjeseci učinili smo sve da izbjegnemo ovakav ishod", kaže Malmstroem, dodajući da su Amerikanci tijekom pregovora prijetili trgovačkim restrikcijama kako bi dobili ustupke od EU-a.


 
 

(Hina) xsv ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙