FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: predstavljena prva halal kuharica u Hrvatskoj

Autor: Zdravko Strižić

SISAK, 3. svibnja 2018. (Hina) - Potaknute potrebom pripreme zdrave hrane i raznovrsnom prehranom, članice Vijeća žena Medžlisa islamske zajednice "Nahla" (pčela) iz Siska pripremile su jedinstvenu halal kuharicu pod nazivom "Iz Nahline halal kuhinje", trenutačno, kako je rečeno na predstavljanju, jedino takvo izdanje u Hrvatskoj. 

Kako je u ime izdavača kuharice objasnio rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić, svih osamdesetak objavljenih recepata, koje je prikupilo ili osmislilo dvadesaetak članica Vijeća žena, temelji se na sirovinama s oznakom halal kvalitete, što jamči da su zdrave, dozvoljene i raznovrsne. Riječ je o tradicionalnoj, ali istovremeno i o suvremenoj kuhinji i prehrani. Dugonjić je najavio kako će se kuharica iz Siska promovirati ne samo u Hrvatskoj, već i inozemstvu, a napomenuo je kako su prvim primjercima knjige bili oduševljeni i Kuvajčani, koji su je već iskušali.

Glavni imam Medžlisa u Sisku Alem ef. Crnkić, Islamski kulturni centar u izgradnji, koji će imati i restoran, tako već ima svoju kuharicu. Kuharica je ujedno i prvo pisano izdanje u pola stoljeća djelovanja bošnjačke zajednice u Sisku.

O pionirskom pothvatu, od ideje do realizacije, na predstavljanju knjige u četvrtak, govorila je članica "Nahle" Zrinka Hafizović, a o vrijednosti izdanja chefovi i stručni recezenti iz susjedne BiH, Goran Raguž i Nihad Mameledžija.

"Rijetko kad sam pred sobom imao knjigu ove vrste koja me oduševila kako svojim izgledom tako i pristupom hrani i mojoj profesiji. Rijetko kad su i izbori recepata i njihova imena bili ovako pametno osmišljeni. Kuharicu treba već u idućim izdanjima nadopunjavati", rekao je Raguž.

 "Kuharica će se spominjati na mnogim svjetskim halal kongresima, a njena dvojezičnost omogućit će svladavanje jezičnih barijera prilikom promocije i upotrebe. U njoj možete naći širok izbor: od predjela do glavnih jela, od juha i tjestenina do ukusnih slastica, od okusa Orijenta do okusa Mediterana", dodao je Mameledžija.

 Autorima knjige čestitala je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 Za vrhunski dizajn, i prijelom, te fotografije zaslužan je fotograf Midhat Mulabdić. Knjiga "Iz Nahline halal kuharice" tiskana je u nakladi od tisuću primjeraka i već je najavljeno drugo izdanje. Osim na hrvatskom, tiskana je i na engleskom jeziku.

 Nakon predstavljanja kuharice, posjetitelji promocije mogli su kušati gotovo sva jela čiji su recepti objavljeni. 

 

(Hina) xssis yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙