FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Novom Vinodolskom konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Autor: Marija Udiljak

ZAGREB, 27. ožujka 2018. (Hina) - Osma Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda, nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene pčelarske zajednice, uz sudjelovanje gostiju iz inozemstva, održat će se 6. travnja u Novom Vinodolskom.

Temom Konferencije "Institucionalna zaštita kvalitete“ željeli smo istaknuti važnost čuvanja nacionalnih interesa i promociju vlastite tradicije, poručuju s Katedre za zdravstvenu ekologiju riječkog Medicinskog fakulteta koja, u suradnji s brojnim pčelarskim udrugama, društvima i savezima, organizira skup u Novom Vinodolskom, gradu koji predstavlja kolijevku pisane hrvatske pčelarske povijesti.

Konferencija, na kojoj se očekuje od sto do 150 sudionika, bit će prilika za razmjenu informacija važnih za sigurnost pčelinjih proizvoda kako tijekom njihove proizvodnje, tako i kod njihove uporabe, kao i o drugim aktualnim temama.

Predstavnici proizvođača, stručne i znanstvene zajednice govorit će o bogatstvu i raznolikosti hrvatskog propolisa, o važnosti i načinu zaštite meda od kadulje, o medovima Hrvatskog primorja, o potencijalima zaštite goranskog meduna, pčelinjeg proizvoda koji ne potječe od cvjetnog nektara već od biljnih sokova iz dubljih slojeva biljaka.

Novi Vinodolski nije slučajno odoabran za mjesto Konferencije, taj grad baštini, naime, “Vinodolski zakonik” iz 1288. godine, najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskome jeziku, u kojem se susreću prve odredbe pčelarskog prava u hrvatskoj pravnoj povijesti.

Na 730 godina hrvatskog pisanog pčelarstva, sudionike skupa podsjetit će Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju, odnosno iz Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda.

(Hina) xum ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙