FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u Francuskoj predstavlja svoju maritimnu tradiciju

Autor: Domagoj Janković

ZADAR, 26. ožujka 2018. (Hina) - Hrvatska će na najvažnijem i najvećem festivalu mediteranske pomorske baštine u gradu Seteu u regiji Okcitaniji na jugu Francuske od 27. ožujka do 2. travnja prvi put organizirano predstaviti dio svoju maritimnu tradiciju.

Hrvatska je na poziv domaćina dobila status počasnoga gosta u programu jadranske kulture, a za to predstavljanje odabrana je splitska Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, koja je u prostorijama Alliance Francaisea u Splitu predstavila projekt.

"Na festivalu će sa svojim brodovima sudjelovati Eko muzej Mošćenička Draga s tradicionalnim kvarnerskim gucom, TZ Maloga Lošinja s lošinjskom regatnom pasarom Primavera, Sveučilište u Zadru s replikom ratnoga broda iz 10. stoljeća Condura Croatica, Udruga lađara Neretve i Udruga za zaštitu neretvanske baštine iz Opuzena s neretvanskom lađom i trupom i Udruga Palagruza iz Komiže sa sandulom Molo Palagruza i pet komiških gundula", rekao je Plamenko Bavčević, predsjednik Cronavesa. 

"Dakle, bit ćemo zastupljeni od Kvarnera do Neretve na jugu, a vjerujem da će među atraktivnijim nastupima biti isplovljavanje neretvanske lađe s brojnom ženskom posadom", naglasio je Bavčević.

Mnoge udruge koje njeguju tradicijsku brodogradnju iskazale su interes za sudjelovanjem na najvećem mediteranskom festivalu, ali sve je u konačnici, kao i mnogo puta dosad, zapelo na financiranju, naglasio je.

"Cijela priča našu hrvatsku ekspediciju koštat će 350.000 kuna, i to nije mali novac. Ali mislim da je dobit od promocije koju ćemo tamo imati, a predstavit ćemo brodogradnju, gastronomiju i turizam, biti mnogostruko veća", tvrdi Bavčević

Uz domaćine Francuze, na festivalu sudjeluju brodovi iz Italije, Španjolske i Hrvatske, a u revijalnom dijelu posade iz Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije s velikim jedrenjacima koji su i najveća atrakcija za publiku koja će u tjednu uskrsnih blagdana posjetiti jug Francuske. 

Pomorski festival u Seteu, najvećoj ribarskoj sredozemnoj luci, okuplja više od 120 tradicijskih brodova. Održava se svake druge godine, a pokrenut je 2010. i polako preuzima primat mnogo starijem i poznatijem festivalu pomorstva u Brestu. 

(Hina) xalui ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙