FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split- Počeo 12. Pričigin

Autor: Žaklina Jurić

SPLIT, 20. ožujka 2018. (Hina) -U amfiteatru Doma mladih u Splitu u utorak navečer  je otvoren 12. Festival pričanja priča "Pričigin" na kojem će tijekom sljedećih pet dana pisci i spisateljice pričati o raznim temama, a zadnjeg dana tradicionalno će se održati  Burza pročitanih knjiga

 Voditelj programa "Pričigina" Nebojša Lujanović tijekom otvaranja festivala najavio je bolji program i puno novosti, iako je, kako je rekao, ostala ista koncepcija festivala. Smatra da je jako bitno ne ponavljati se, a da će teme ovogodišnjeg Pričigina biti- od ljubavnih i emotivnih, do političke satire i priča o stereotipima.

 "Splitska publika je ono zbog čega traje ovaj festival i ono zašto je ljudima drago ovdje doći. Totalno sam lišen lokal patriotizma, jer nisam iz Splita, ali ovo što se ovdje događa neka je vrsta sociološkog fenomena, rekao je i istaknuo kako bi u nekom drugom gradu  s istim imenima sudionika u publici bilo  40-ak ljudi, a u Splitu ih bude do 500.  " Upravo je publika ta zbog koje je Pričigin' popularan, privlačan i zanimljiv", istaknuo je Lujanović.
 Nekadašnji organizator manifestacije Petar Filipić je rekao da je ove godine gotovo pola novih i mlađih sudionika.  Kako je kazao, rezultat je to truda da se dobiju pisci iz nove generacije, što je dobro za "revitalizaciju festivala".  Kao novost ovogodišnjeg "Pričigina"  naveo je da će na manifestaciji gostovati države, pa je "normalan izbor bio da prva bude Bosna i Hercegovina s obzirom da su njihovi pričači vrlo veseli".
 "Iduće godine nam dolaze Makedonci. To je novi koncept, a imamo i autorske večeri koje su primjerene rangu festivala. Ove godine imamo Branka Đurića Đuru, Kseniju Marinković i Borisa Rašetu, rekao je Filipić uvjeren da će ta imena privući  publiku, a istaknuo je i da veselje zajamčeno.
 "Splitska publika reagira pozitivno, a to znači da čak i kada se neki pisac malo zabuni ili malo ode od teme oni ga podrže. To je simbioza pisaca i publike i to je zaista temeljna kvaliteta ovog festivala", smatra Filipić.
 Večer je počela u amfiteatru Doma mladih pod moderatorskom "palicom" Patricije Horvat. Riječ je o standardnom programu "Hrvatski pisci i spisateljice pričaju"  na temu "Ko ovo more platit ili priče o neprocjenjivom" Kasnije večeras u kavani hotela Bellevue održat će se autorska večer Borisa Rašete.
 U srijedu će se pričati na temu "Svatko nosi svoj križ", a autorsku večer će imati Branko Đurić Đuro. Splitski autori će u četvrtak pričati na temu "Naši meštri - priče o neuvaženim reklamacijama", a na  autorskoj večeri će biti Ksenija Marinković.
 Kao  i dosadašnjih godina u  klubu "Semafor" će se održati Burza pročitanih knjiga, a u petak će svojim pričama publiku zabavljati gosti iz Bosne i Hercegovine. Navečer je predviđen Hommage Predragu Luciću. "Pričigin" završava u subotu. U Gradskoj knjižnici Marko Marulići održat će se Dječji program pričanja na zavičajnom govoru - PriČAgin, U "Semaforu" se nastavlja Burza pročitanih knjiga, a u Bellevueu će biti "Noć prvaka".
 

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙