FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvoreni 14. Dani kršćanske kulture

Autor: Žaklina Jurić

SPLIT, 17. ožujka 2018. (Hina) - U splitskoj Palači Milesi u subotu je počela 14. Međunarodna manifestacija - Dani kršćanske kulture na kojoj će se, uz programe u Dubrovniku i Šibeniku, održati 70 različitih kulturnih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, predstavljanja knjiga te nosača zvuka uz sudjelovanje tisuću sudionika. 

 Dane kršćanske kulture otvorio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, naglasivši da je to iznimno važan događaj za život Splita i Splićana.

 To nije zatvorena manifestacija već ona ima svoje odjeke u društvu, "nije jedan isječak, nego kvasac", kazao je i poručio kako trebamo postati svjesni važnosti Dana kršćanske kulture koji trebaju ući u naše živote i izvući nas iz 'sebičnosti, samodostatnosti i zatvorenosti'.

"Potrebna nam je relacijska dimenzija s Gospodinom i bližnjima. Ovi Dani u nama izazivaju, rađaju pa i odgajaju čovjeka da osjeti lijepo, da osjete dobro, ali i istinu. Žele nam otvoriti novi pogled prema čovjeku, za opće dobro. Neka ovih četrnaest godina ‘Dana kršćanske kulture’ simboliziraju četrnaest postaja koje nas vode na nov način prema petnaestom, središnjem događaju, događaju Kristova Uskrsnuća.", rekao je splitsko-makarski nadbiskup.

  "Želim vam svima ugodnu šetnju vrtovima i poljima ‘Dana kršćanske kulture’. Neka budu poticaj, a u isto vrijeme i na rast našeg grada i Domovine", poručio je mons. Barišić.

 Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je da se na tu manifestaciju oslanja novo, suvremeno stvaralaštvo i da to daje novi identitet.

 Kada je riječ o kršćanstvu, dodao je splitski gradonačelnik, potrebno je reći da se kršćanstvo živi, ono se stvara, a to se događa na "Danima kršćanske kulture" koji su nešto puno više i jedan od jamaca za kršćanski identitet.

 Na početku manifestacije otvorena je i Izložba dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti Ivo Dulčić, a dobitnici prošlogodišnjeg prvog Salona, akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Kruno Bošnjak ove će godine u sklopu Salona imati svoje samostalne izložbe.

 U dvorani palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu otvorena je izložba "Medicina sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine" kojom Hrvatsko katoličko liječničko društvo Split, u suradnji s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije, te podružnicom Zagreb obilježava 25 godina od osnutka.

 Dubrovačko otvaranje Dana kršćanske kulture bit će večeras u dubrovačkoj katedrali u 19,30 sati nakon čega će biti koncert ansambla Vokalisti Salone.

 I u Šibeniku će svečani program manifestacije početi u katedrali u 19 sati, gdje će biti izveden korizmeni koncert Mješovitog katedralnog zbora, Gradskog komornog orkestra, Gradskog pjevačkog zbora "Neuma" iz Drniša te dječjeg zbora župe sv. Jakova.
 

"Dugo putovanje – Ignacije Lojolski" otvara Filmski program Dana 

 Ove godine je na programu filmski dio, koji će u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu biti otvoren filmom "Dugo putovanje – Ignacije Lojolski". Ondje će do zatvaranja Dana kršćanske kulture biti prikazano ukupno 15 filmova, svakoga dana u 18 sati, a još dva filma bit će prikazana u Dubrovniku i Šibeniku.

 Publika će imati priliku po prvi put u Hrvatskoj pogledati projekciju potresnog igranog filma "Sve što ostaje", o japanskom sluzi Božjem Takashiju Nagaiju koji je preživio pad atomske bombe na Nagasaki i proglašen je japanskim nacionalnim herojem zbog svog doprinosa duhovnoj i kulturnoj obnovi svojega naroda.

Glazbeni dio programa

U glazbenom dijelu programa će, među ostalim, biti izveden oratorij za soliste, zbor i orkestar J. S. Bacha "Muka po Ivanu" (BWV 245) u izvedbi Vokalnog ansambla Antiphonus u Splitu, korizmeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora u Dubrovniku, te u Šibeniku izvedbe Gradskog komornog orkestra, Mješovitog katedralnog zbora, muškog vokalnog sastava Delmati te mnogih drugih.  

 U splitskom dijelu programa posjetitelji će na jedan dan imati priliku krenuti "Tragovima kršćanstva u Solinu", potom se zajedno sa Šibenčanima susresti u Ružiću u sklopu bogatog programa koji se tradicionalno održava u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović. Tamo će biti održan Križni put, sveta misa, korizmeni koncert i izložba "Ivan Meštrović i zavičaj" više kustosice Galerije Meštrović Zorane Jurić-Šabić. Dubrovački program obilježit će Noć muzeja u muzejima franjevačkog i dominikanskog samostana te u riznici katedrale.

Dani kršćanskle kulture trajat će do 27. ožujka.

(Hina) xzjur ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙