FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge invalida rada traže bolji sustav prekvalifikacije

Autor: Vedrana Larva

ZAGREB, 16. ožujka 2018. (Hina) - Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije razvijala sustav profesionalne rehabilitacije i prekvalifikacije za invalide rada, a obrazovni sustav za osobe s invaliditetom zastario je i ne odgovora potrebama tržišta rada, upozorio je u petak Hrvatski savez udruga invalida rada.

Savez ističe da je invaliditet godinama razlog preranog umirovljenja osoba čije su se preostale radne sposobnosti mogle koristiti. No, društvo ih je, kažu, pasiviziralo i isključilo iz procesa rada jer prevladava mišljenje da je invaliditet sinonim za radnu nesposobnost, priopćeno je iz Saveza udruga.

U povodu Nacionalnog dana invalida rada (21. ožujka), Savez će idućeg tjedna od 19. do 25. ožujka organizirati nacionalnu  kampanju "Tjedan dana s invalidima rada" kako bi upozorili javnost da u Hrvatskoj, zbog propusta u sustavu profesionalne rehabilitacije, još nisu iskorišteni potencijali i sposobnosti invalida rada. Također žele ostvariti suradnju i povezivanje s tijelima državne uprave, nadležnima za provedbu javnih politika, bitnih za invalide rada.

Teme kampanje bit će sustavno financiranje saveza i udruga osoba s invaliditetom, izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o radu, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te prikaz rada Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO.

Upozorit će se na potrebu uspostave dobrog zakonodavnog okvira i poslovnih politika, usklađenih s interesom osoba s invaliditetom, poslodavaca i društva u cjelini. Jedna od tema bit će i razvoj fleksibilnih oblika rada, s obzirom da u brojnim djelatnostima ima prostora u kojima se može iskoristiti potencijale invalida rada.

Među temama je i financiranje saveza i udruga osoba s invaliditetom, koje, kažu u Savezu, društvo često tretira kao da su hobističke udruge ili poduzetnici.

"Udruge nisu izbor osoba s invaliditetom, nego je to njihova sudbina. One žele provoditi vrijeme sa sličnima sebi, a jedino putem udruge osobe s invaliditetom mogu ostvarivariti svoja prava, zadovoljiti svakodnevne potrebe i interese, te ostvariti resocijalizaciju nakon proživljene traume", poručuju iz Saveza.

Tijekom kampanje, kojom se želi unaprijediti položaj invalida rada u društvu, najavljeni su sastanci članova Saveza u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u Ministarstvu uprave vezano uz prijedlog Zakona o sustavnom financiranju osnovne djelatnosti saveza i udruga osoba s invaliditetom.

Planiraju i sastanak sa saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić, radni sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava vezano uz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i obilazak URIHO-a.

(Hina) pp/xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙