FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Luke Vukovar i Constantza spremne za jačanje suradnje

Autor: Goran Čorkalo

VUKOVAR, 14. ožujka 2018. (Hina) - U Vukovaru se danas održava drugi susret Luke Vukovar i Luke Constantza kojim najveća hrvatska riječna luka i rumunjski dunavsko-crnomorski lučki gigant obilježavaju dugogodišnju suradnju, prezentiraju njene rezultate i kroz međusobne razgovore i razgovore s poslovnim partnerima stvaraju potencijal za produbljivanje međusobnih odnosa.

Direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak podsjetio je da su u lipnju 2015. godine luke Vukovar i Constanza potpisale Memorandum o razumijevanju kao rezultat dotadašnje poslovne suradnje i prepoznavanja vukovarske luke kao strateške u ovom dijelu jugoistočne Europe, s potencijalom obavljanja značajnih količina pretovara.

"Lučki posao je specifičan. Naša je misija učinkovito obavljati utovar i istovar svih vrsta tereta te njegovo skladištenje, ali ako u zaleđu nemamo ekonomiju, nema ni pretovara", rekao jer Kuprešak.

Podsjetio je da je Luka Vukovar do 1990. godine znala pretovariti do 1,5 milijuna tona tereta, a sadašnji kapaciteti kreću se od 1,2 do 1,5 milijuna tona, ovisno o vrsti i rasutosti tereta.

Dodao je da je najbolja poslijeratna godina bila 2006. kada je vukovarska luka pretovarila 970.000 tona tereta. Ubrzo je, međutim, uslijedila gospodarska kriza i recesija pa je luka 2009. godine pretovarila tek 175.000 tona, prošle godine je pretovareno 249.000 tona, a u 2018. godini u planu je pretovar 350.000 tona.

Kuprešak je istaknuo da je najveći brodarski poslovni partner rumunjski TTS koji je Luku Vukovar prepoznao kao ekspeditivnu i učinkovitu, uz optimalan odnos cijene i kvalitete usluge.

U Luci Vukovar zaposleno je 68 radnika, u koncesiji je do 2026. godine, nalazi se na Dunavu koji je plovan cijelu godinu te na sjecištu europskoga koridora 5C, uz cestovne i željezničke pravce u neposrednoj blizini, a uz dobru opremljenost sve to čini značajan investicijski potencijal.

Direktor Luke Constantza Teodor Patrichi istaknuo je da je Constantza najveća crnomorska luka koja Europu preko Dunava povezuje s Crnim morem i ostatkom svijeta. Ima 155 vezova, 23.000 zaposlenih i ostvaruje 57 milijuna tona prometa godišnje, a ove godine već je ostvarila 9 milijuna tona prometa.

"Nastojimo povećati promet, ali i utjecati na zakonodavstvo koje se odnosi na promet vodnim putovima", rekao je Patrichi dodavši da je 2015. godine tranzit između luka Vukovar  i Constantza iznosio 75.000 tona, a sada iznosi 300.000 tona te je u planu njegovo povećanje.

Izrazio je zadovoljstvo vukovarskom lučkom infrastrukturom i operativnim mogućnostima te od današnjeg susreta očekuje nove poslovne mogućnosti, jer se u Vukovaru okupilo 120 sadašnjih i potencijalnih poslovnih partnera iz više europskih zemalja.

Direktor bukureštanske brodarske tvrtke TTS Catalin Petrea naglasio je vrlo dobru i dugu suradnju s Lukom Vukovar.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podsjetio je da se grad povijesno razvio zahvaljujući ponajprije Dunavu i luci koja je od strateškog značaja za grad. Naglasio je da je Constantza sa svojom lukom poslovni partner svim lukama na Dunavu te očekuje proširenje suradnje. 

(Hina) xgvin yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙