FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovinski ratovi su "loši i lako ih je izgubiti", odgovara EU Trumpu

Autor: Marijana Hajdić Gospočić

WASHINGTON, 7. ožujka 2018. (Hina/AFP) - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je odgovorio izravno Donaldu Trumpu poručivši mu da su trgovinski ratovi "vrlo loši" i da ih je "lako izgubiti", nakon što je američki predsjednik zaprijetio da će uvesti pristojbe na čelik i aluminij. 

Tuskova je izjava u suprotnosti s Trumpovom ranijom izjavom po kojoj su "takvi ratovi dobri" te da ih je "lako dobiti".

"Istina je, zapravo suprotna", rekao je Tusk na koferenciji za novinare u Luxembourgu. 

"Zbog toga sam duboko uvjeren kako je vrijeme da odgovorni politički čelnici s obiju strana Atlantika djeluju na odgovoran način", rekao je Tusk. 

Nakon što je Europska komisija iz Bruxellesa predstavila strategiju protiv Trumpovih prijetnja, Donald Tusk je najavio "izvanrednu raspravu" o tom pitanju na predstojećem sastanku na vrhu koji će se 22. i 23. ožujka održati u Bruxellesu. 

"Objektivno postoji opasnost od ozbiljnoga trgovačkog sukoba između SAD-a i ostatka svijeta, što znači i članica EU-a", upozorio je Tusk. "No moramo imati jasan cilj u ovome slučaju: održati svjetsku trgovinu na životu i, ako je potrebno zaštititi Europljane od trgovinskih turbulencija", istaknuo je. 

Nakoliko trenutaka prije Tuskove izjave u Luxembourgu, europska povjerenica za trgovinu Cecila Malmstroem je kazala da "u trgovinskom ratu nema pobjednika". 

Trump je prošli četvrtak najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali. Američki predsjednik je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙