FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemski premijer za manji EU proračun nakon Brexita

Autor: Zrinka Treščec

BERLIN, 2. ožujka 2018. (Hina/Reuters) - Nizozemski premijer Mark Rutte iznio je u petak svoje viđenje Europske unije nakon Brexita, zauzevši se za manji proračun te da korištenje europskih fondova u siromašnijim članicama bude povezano s gospodarskim reformama i prihvatom migranata.

U govoru u Berlinu, Rutte je rekao da daljnja integracija nije neizbježna i pozvao na bolju provedbu postojećih ugovora kako bi EU postao blok u kojem "Bruxelles služi državama članicama a ne obrnuto".

Nizozemska lobira za povoljne uvjete razdruživanja za Britaniju, svojeg drugog najvećeg trgovinskog partnera, ali će podržati što god Bruxelles dogovori.

"Moj cilj za višegodišnji proračun je ovo: nema povećanja doprinosa, nego bolji rezultati s manjim proračunom", rekao je.

Nizozemska je obično najveći uplatitelj u europski proračun po glavi stanovnika, što izaziva veliko nezadovoljstvo u zemlji.

Rutte je kritizirao potrošnju za poljoprivredu i europske strukturne fondove, na što odlazi 70 posto proračuna.

"Malo manja potrošnja na to oslobodit će prostor za naše nove prioritete" kao što su bolja kontrola granica i veća izdvajanja za vojnu infrastrukturu, rekao je.

Financiranje europskih razvojnih projekata trebalo bi biti povezano s voljom zemalja primateljica novca za provedbu strukturnih reformi te s poštivanjem europskih dogovora, kao što je prihvaćanje razmjernog dijela migranata, dodao je.

"Solidarnost EU-a je dvosmjerna ulica", rekao je.

Zauzeo se također za uspostavu mehanizma za restrukturiranje dugova država članica u fiskalnim poteškoćama.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙