FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šefovi diplomacija EU-a o stanju u Venezueli, na Bliskom istoku i o odnosima s Moldavijom

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 26. veljače 2018. (Hina) - Stanje u Venezueli, u kojoj hrvatska zajednica broji oko pet tisuća ljudi, i dalje se pogoršava, a vlasti ne dopuštaju dostavu najosnovnije humanitarne pomoći, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija EU-a.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su u ponedjeljak na redovitom sastanku u Bruxellesu o stanju u Venezueli, odnosima s Moldavijom te o bliskoistočnom mirovnom procesu.

Stanje u Venezueli se neprestano pogoršava, stoga je EU još ranije uveo embargo na izvoz oružja u tu zemlju i sankcije za sedam službenih osoba, koje su umiješane u kršenje ljudskih prava.

"U Venezueli živi oko 600 tisuća osoba s dvostrukim državljanstvom ili dolaze iz zemalja EU-a. Naša hrvatska zajednica tamo broji oko pet tisuća ljudi i mi, isto kao i drugi, nismo mogli poslati humanitarnu pomoć. Stanje je vrlo loše i što se tiče dostave lijekova, pothranjenosti, posebice djece i trudnica. Nažalost, sadašnja vlada ne daje naznake da bi se to moglo promijeniti", izjavila je hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić.

Mirovni proces na Bliskom istoku koji  je već dugo u zastoju također je bio na dnevnom redu ministarskog sastanka. U posljednje vrijeme ministri zemalja članica imali su dva neformalna sastanka jedan s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, u ponedjeljak su se sastali s ministrima vanjskih poslova šest zemalja Arapske lige.
Vijeće je razmotrilo situaciju u Moldaviji te ocijenilo da su učinjeni važni koraci u cilju približavanja EU i u provedbi Sporazuma o pridruživanju.  Ministri su iskazali predanost daljnjem približavanju Moldavije EU, te upozorili na važnost daljnjih napora u provedbi reformi, posebno u pravosuđu, borbi protiv korupcije, osiguranju demokratskih okvira, uključujući u pogledu izbornog zakonodavstva i medijskih sloboda, kao i u financijskom i bankarskom sektoru i unaprjeđenju poslovne i ulagačke klime.

 

(Hina) xsvuk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙