FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započela "Maslina Split 2018." i "Intrada Split 2018."

Autor: Žaklina Jurić

SPLIT, 24. veljače 2018. (Hina) - Jubilarna 15. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana "Maslina Split 2018." i  4. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana "Intrada Split 2018.", na kojoj sudjeluje 750 natjecatelja iz osam zemalja Mediterana, otvorena je u subotu u splitskom hotelu Zagreb na Duilovu.

Na otvaranju manifestacije bio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karolić koji je istaknuo da je sektor maslinarstva, u kojem sudjeluje i proizvodi 22 tisuće gospodarstava, strateški sektor hrvatske poljoprivrede, osobito u segmentu mediteranske poljoprivrede.
Podsjetio je kako je krajem prošle godine na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi kojim će se urediti tržište i spriječiti nametanje pregovaračke snage i nepoštenih trgovačkih praksi.
"Očekujemo da će taj zakon rezultirati bitno povoljnijim položajem na tržištu za naše proizvođače. Prije desetak dana na snagu je stupio i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se aktivirati sustav raspolaganja poljoprivrednim zemljištem tako što će nadležnost za to prijeći na općine i gradove, te će sustav raspolaganja funkcionirati na temelju jasnih kriterija, a i sve će biti pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede kao drugostupanjskog tijela u ovom postupku. U sektoru maslinarstva smo zadržali potporu za iznimno osjetljive sektore zahvaljujući čemu ćemo isplatiti po pojedinom gospodarstvu tijekom tri godine ukupno do 200 tisuća eura potpore", ustvrdio je pomoćnik Karolić.
Voditeljica Odjela za kemijsku analizu hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Knezović novinarima je rekla da im je poslano 500 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a posao su započeli već početkom prosinca s obzirom na to da dnevno mogu analizirati 12 uzoraka.
 
"Analize su pokazale, ono što pokazuju već godinama, da imamo prekrasna ulja. I ove manifestacije pokazuju da smo u stanju proizvesti vrhunska ulja. Rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Ono što ljude najviše zanima je kakav miris treba imati ulje. To je voćni miris, bilo na zelenu ili zrelu maslinu, ali voćni bez primjesa mana upaljenosti i pljesnivosti koje najčešće zatičemo u takvim vrstama ulja", kazala je Knezović i dodala da je iznimno važno skladištenje ulja, ali i da se ulja sklone od povišene temperature, svjetla i kontakta sa zrakom.

Otvaranje manifestacije je započelo podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, a nakon toga se održao stručni skup na kojem se govorilo o zaštiti masline od štetnika, bolesti i hladnoće, te su naposljetku podijeljene diplome i medalje.
Posjetitelji tijekom dana mogu razgledati izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, vina, meda, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, sira, te opreme i sredstava za maslinarstvo i poljoprivredu. Upravo na toj izložbi su prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća, dok će se tijekom popodneva moći kušati sortna maslinova ulja, te druge delicije.

Večeras se uz prigodni kulturni i zabavni program očekuje podjela posebnih nagrada i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i poljoprivredne delicije, potom posebne nagrade za izgled pakovine, a proglasit će se i šampioni, te najuspješniji OPG- ovi u određenim natjecateljskim klasama. U nedjelju, drugog dana manifestacije, po programu je predviđena stručna radionica rezidbe masline.

(Hina) xzjur ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙