FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naturfašnik u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 7. veljače 2018. (Hina) - Hrvatski prirodoslovni muzej u subotu, 10. veljače organizira Naturfašnik, u okviru kojega osmu godinu zaredom obilježava fašničko razdoblje i otvara vrata posjetiteljima za svoj stalni postav i aktualne izložbe.

Kako bi dočarali svijet prirode kojemu je muzej posvećen, njegovi će se djelatnici maskirati u likove životinja. Program će se održati od 10 do 14 sati, a osim razgledavanja postava i izložbi uz kostimirane djelatnike, planira se oslikavanje lica, nastup klauna i mađioničarska predstava.

Na Naturfašniku moći će se i razgledati izložbu fašničkih maski koje su izradila djeca polaznici muzejskih radionica, u sklopu koje će se dodijeliti nagrade najboljima.

Hrvatski prirodoslovni muzej jedan je od najvećih muzeja u Hrvatskoj, a smješten je u povijesnoj plemićkoj palači na bedemima zagrebačkoga Gornjega grada.

Prve zbirke nastajale su u drugoj polovici 19. stoljeća, iz vremena Prvostolne akademije i Hrvatskoga narodnog preporoda, kada je u Opatičkoj ulici utemeljen Narodni muzej. S vremenom su povećavale, osobito zahvaljujući istaknutim prirodoslovcima i profesorima Zagrebačkoga sveučilišta i prvih učenih muzealaca Spiridiona Brusine, Gjure Pilara i Dragutina Gorjanovića-Krambergera.

Muzej ima više od dva milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva hrvatskog ozemlja te susjednih zemalja te s drugih kontinenata, a djeluje unutar specijalističkih odjela: Geološko-paleontološkoga, Zoološkoga, Mineraloško-petrografskoga i Botaničkoga te Restauratorsko-preparatorskog.

Uz klasične muzejske zbirke 2005. se osniva i zbirka tkiva za DNK analize, koja je važna za očuvanje ugroženih endemičnih i reliktnih vrsta hrvatske faune.

Osim stalnog postava tijekom Naturfašnika besplatno će se moći vidjeti tri aktualne izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, "Vječna igra – tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna", "Žohari - svijet koji ostaje" koja objašnjava kako su i zašto preživjeli više od 320 milijuna godina i daje drugačiji pogled na te mnogima mrske organizme, te "Zašto je pčela važnija od čovjeka?".

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙