FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorski premijer kaže da Crna Gora može u EU i prije 2025.

Autor: Slavoljub Leko

PODGORICA, 6. veljače 2018. (Hina) - Crna Gora ukoliko ostvari odgovarajuće rezultate može pristupiti Europskoj uniji i prije 2025., kako to sada u najboljem slučaju prognozira Europska komisija, rekao je u utorak crnogorski premijer Duško Marković.

Europska komisija je u utorak u novoj strategiji proširenja objavila kako Srbija i Crna Gora mogu u najboljem slučaju postati članicama EU-a 2025., ali da to ne treba shvatiti kao rok za slijedeće proširenje nego kao perspektivu koja se može ostvariti samo ako se ispune svi kriteriji.

Marković je kazao kako je taj dokument važan jer je njime prvi put zapadnom Balkanu poručeno da će biti integralni dio Evrope.
"Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je jasna, mi ćemo biti dio EU-a“, istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom izaslanstva EU-a u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Na upit da li je rok do 2025. preambiciozan crnogorski premijer je kazao “da rok jeste ambiciozan, ali da je Podgorica spremna za taj rok”.

“Vjerujem da, ne samo da možemo dostići rok do 2025., već da to možemo učiniti i prije”, rekao je Marković.

Strategija, prema njegovim riječima, potvrđuje dosljednost u stajalištu EU-a da proces ostaje zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata.

„To ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo”, istaknuo je Marković.

Orav je kazao da je strategija veoma povoljna za državu, oporbu, civilno društvo, kao i za sve građane Crne Gore.

"Crna Gora je zemlja predvodnica i ukoliko želi napredovati brže, naravno da postoji mogućnost", rekao je Orav.

(Hina) xdram ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙