FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU očekuje da sve strane poštuju sporazum s Iranom - Mogherini

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/BRUXELLES, 11. siječnja 2018. (Hina) - Europska unija odlučna je očuvati sporazum o iranskom nuklearnom programu i poziva "sve da ga poštuju", kazala je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, dan prije nego što američki predsjednik Donald Trump odluči hoće li ponovno nametnuti sankcije Iranu.

"Sporazum funkcionira, ispunjava svoj glavni cilj", kazala je Mogherini nakon sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom i kolegama iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke, prenosi dpa.

"Ključno je da sve strane nastave poštivati sporazum", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Yves Le Drian, pozivajući posebno SAD da to čini.

"Mislim da nitko do sada nije iznio bolju alternativu... kao način da se spriječi Irance da steknu vojnu nuklearnu sposobnost", rekao je britanski ministar Boris Johnson, ocijenivši da je riječ o "ključnom sporazumu zahvaljujući kojemu je svijet sigurniji."

"Za nas Europljane, kao susjede te regije, to je središnji element naše sigurnosti", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel uoči sastanka.

Trump opetovano dovodi u pitanje iranski nuklearni sporazum, smatrajući ga jednim od "najgorih" u američkoj povijesti.

On će u petak odlučiti hoće li Iranu ponovno nametnuti sankcije na izvoz nafte, dok bi u subotu trebao potvrditi da Iran poštuje sporazum.

Europski saveznici upozoravaju da bi sporazum mogao propasti ako Washington ponovno uvede sankcije.

Razdvojiti nuklearni sporazum od uloge Irana na Bliskom istoku 

No ako ih i ne uvede, mogao bi uskoro donijeti druge mjere zbog nekih drugih pitanja, kao što je potpora teroristima u inozemstvu. To ne bi bilo protivno sporazumu, ali ne bi pridonijelo ublažavanju napetosti.

Gabriel je također kazao da Europska i SAD trebaju suočiti Iran s pitanjima njegova balističkog programa i uloge u ratu u Siriji, prenosi Reuters.

Kazao je da SAD ima pravo postavljati pitanja o iranskoj strategiji na Bliskom istoku.

"Trebali bismo razdvojiti te svije stvari: želimo sačuvati nuklearni sporazum s Iranom... te tešku ulogu Irana u regiji."

"Želimo razgovarati s Iranom o njegovoj ulozi u regiji, koja je više nego problematična", rekao je, navodeći kao primjer iranski utjecaj u Jemenu, Siriji i Libanonu.

Johnson se osvrnuo i na nemire u Iranu, u kojima je poginulo najmanje 18 ljudi, a tisuće su uhićene. Prosvjedi su počeli 28. prosinca ponajprije zbog gospodarske krize.

"Pravo na mirne prosvjede u skladu sa zakonom ključno je za svako doista napredno društvo", rekao je.

Gabriel je pozvao Teheran da razgovara s narodom o njegovim "legitimnim zahtjevima".

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙