FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica: 90 godina od snimanja prvog audio zapisa iz zagrebačke katedrale

Autor: Dragana Tičinović

ZAGREB, 19. prosinca 2017. (Hina) - U povodu 90 godina snimanja prvog audio zapisa iz zagrebačke katedrale, u srijedu će pod dirigentskom palicom Matije Škvorca koncert održati orguljaš Edmund Andler Borić i violinist Goran Končar uz pratnju Katedralnog mješovitog zbora, najavili su organizatori koncerta rektor Katedrale Josip Kuhtić i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.

Croatia Records je tom prigodom objavila promotivno izdanje sa snimkama božićnih napjeva "Narodil se Kralj nebeski" i "Tebe Boga hvalimo" iz 1927. godine, stoji u priopćenju.

Prvo javno komercijalno snimanje audio snimke obavila je američka tvrtka Columbia 31. ožujka 1925., kada su u Metropolitan operi snimljene skladbe Adeste Fideles i John Peel. Drugo je napravila tvrtka Gramophone u londonskom Covent Gardenu, snimajući oproštajni koncert sopranistice Nelli Melbe 8. lipnja 1926., a treće snimanje na svijetu dogodilo se 4. prosinca 1927. u Zagrebačkoj prvostolnici.

Tvrtka Edison Bell Penkala snimila je 4. prosinca 1927., mikrofonom spojenim telefonskim električnim kabelom s tonskim studijem u Nikolićevoj ulici, božićne napjeve "Narodil se Kralj nebeski" i "Tebe Boga hvalimo", te ih objavila na gramofonskoj ploči, koja je bila promjera 25 centimetara s naljepnicama indigo boje, podsjeća se u priopćenju.

"Za takav izuzetno inovativan pothvat trebalo je nabaviti posebne kabele i pojačala da se ton može kvalitetno prenijeti do uređaja za urezivanje na ploče u studiju tvrtke Edison Bell Penkala, koja je djelovala u Zagrebu od 1926. do 1941.", stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙