FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP traži od Komisije odgovore oko Godine turizma EU i Kine 2018.

Autor: Vesna Klanac

STRASBOURG, 17. studenoga 2017. (Hina) - Zastupnici u Europskom parlamentu su posljednjeg dana plenarne sjednice raspravljali i o godini turizma između Europske unije i Kine koja bi se trebala obilježiti 2018. te izrazili "zabrinutost" tom odlukom Europske komisije jer je za 2018. već najavljeno cijelogodišnje događanje posvećeno europskoj kulturnoj baštini, te traže dodatana pojašnjenja.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, no, predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker je u srpnju 2016. s kineskim premijerom Li Kuqiangom dogovorio da će 2018. biti Godina turizma između EU-a i Kine.

"Ta je odluka donesena a da se prethodno nije zatražilo mišljenje parlamenta i mi smo zbog toga zabrinuti", kazala je europarlamentarka Michaela Šojdrova, kao autorica pitanja koja će se uputiti Komisiji, uz potporu svih klubova zastupnika.

Europska godina kulturne baštine, istaknula je Šojdrova, važna je za promidžbu europske kulturne raznolikosti, bogatstva i povijesti.

"U Europi sve više rastu populizam i secesionističke težnje. Mi se želimo vratiti našim korijenima, kulturna baština je ono što nas veže i mi time želimo podsjetiti mlade da živimo u vremenu mira, slobode i prosperiteta bez presedana i sve to nakon 20 milijuna žrtava u Drugom svjetskom ratu", kazala je zastupnica koja sjedi u Odboru za kulturu EP-a.

Prema njezinim riječima, Europska godine kulturne baštine mora imati svoju "vidljivost" koju bi mogla izgubiti održavanjem dviju inicijativa istovremeno.

"Turizam između Europe i Kine se odvija dobro, uz 11 milijuna kineskih turista godišnje u Europi, i ne vidim razloga da se na to izdvaja novac iz javnih sredstava", kazala je zastupnica.

Komisija je najavila da će u tu svrhu izdvojiti osam milijuna eura, a europarlamentarci žele znati da li je to konačna svota i zašto je ta inicijativa toliko važna Komisiji da je održava u istoj godini koja je posvećena europskoj kulturnoj baštini.

"Istodobro, Komisiju ne zanima stanje ljudskih prava u Kinu, zemlji s oko 1500 političkih zatvorenika i više desetaka milijuna ljudi kojima su ugrožena prava, među kojima su i kršćani", podsjetila je Šojdrova.

Europarlamentarci od Komisije također traže objašnjenje kako će EK istovremeno voditi dvije inicijative, a da obje budu uspješne.

Također ih zanima da li Komisija planira "kreirati sinergije između aktivnosti obiju inicijativa".

Ciljevi Godine turizma EU-a i Kine 2018., dogovorene na summitu Unije i Kine u Pekingu 12. srpnja 2016. su: promovirati manje poznate destinacije, osigurati da ljubitelji putovanja imaju što bolja iskustva, osigurati uvjete za jačanje ekonomske suradnje i raditi na pojednostavljenju viznog režima i poboljšanju povezanosti zračim prometom.

Komisija će na inicijativi raditi s Europskim turističkim povjerenstvom (ETC), dok će s kineski strane partner u organizaciji brojnih događanja biti Kineska nacionalnia uprava za turizam.

(Hina) xvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙