FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinološki savez: Službeno priznata pasmina tornjaka

Autor: Jasna Nahtigal

ZAGREB, 7. studenoga 2017. (Hina) - Bosanskohercegovački i hrvatski pastirski pas tornjak priznat je kao pasmina na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) održanoj u utorak u Leipzigu, priopćio je Hrvatski kinološki savez.

Nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, tornjak je definitivno priznat kao pasmina, priopćio je Savez i istaknuo zasluge brojnih kinologa koji su prije više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja tornjaka i u njihov uzgoj.

Prvi poznati zapisi o tornjacima datiraju iz 11. stoljeća. Svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. 

"Stabilnog je raspoloženja, ljubazan, odvažan, poslušan, inteligentan, pun dostojanstva i samopouzdanja. Oštar u čuvanju imovine koja mu je povjerena, ne da se podmititi i nepovjerljiv je prema strancima. Privržen je svojem gospodaru i u njegovoj nazočnosti vrlo miran. Vrlo srdačan prema osobama koje žive u njegovoj neposrednoj blizini," opisuje Kinološki savez osobine tornjaka.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, Njemačkoj, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenog.

 

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙